Porodica samohrana mama i sin može biti prijatno okruženje za dete ako se dečak sveobuhvatno se razvija, ali sve mame koje podižu same decu znaju koliko je važna organizacija. Mnogi smatraju da porodica majka-ćerka ima manje problema, jer majka i ćerka uvek mogu da nađu zajedničke teme za razgovor, zajedničke aktivnosti i interesovanja. Ali istina je i da odnso samohrana mama-sin može da bude super funkcionalan.

Kako samohrana majka da odgaja sina bez oca, o tome je govorio ruski psiholog Ruslan Dudka:

"Mnogi se pitaju da li samohrana mama može od dečaka napraviti pravog muškarca, dobrog čoveka? Prihvatite da ne možete odgajati pravog muškarca - vaš sin to sam mora postati. U suprotnom, dečak će krenuti pogrešnim putem i poverovati da "ne biti kao žena" znači biti pravi muškarac.

Ali prvo, mama treba da se brine o sebi. Ako anksioznost i stres postanu stalni saputnici, postojaće i probleme sa vaspitanjem. U odsustvu oca, dete će se potpuno prilagoditi majčinim neurozama i nositi ove "mentalne postavke" tokom svog života. Loša je ideja pronaći utehu u svom sinu dok potpuno zaboravljate na sebe. Dete je važan deo vašeg života, ali ne i ceo život. Čuvajte se.

Reč "tata" ne bi trebalo da bude tabu. Očeva figura je izuzetno važna za dečaka, ona je kamen temeljac na kome će se graditi mnogi aspekti života. Ne postavljajte trule cigle na ovaj temelj ponižavajući njegovog oca ili potpuno ignorisanjem teme. Sin mora da shvati da je on, kao i sva deca, došao od oca i majke. Ukoliko otac nije nimalo prisutan, smislite mit koji je vama prihvatljiv i koristan za dečaka. Na koga treba da se ugleda i o čemu da piše kada ga zamole da napiše esej o tati u školi?

Sposobnost da se reši bilo koji problem je supermoć svake samohrane majke. Prenesite ovu veštinu, dozvolite dečaku da samostalno bira, čak i u malim stvarima, da pravi greške i da se nosi sa problemima koji se pojave. Već pre srednje škole trebalo bi da bude u stanju da se brine o sebi: pere, pegla, prišije dugmad, sam sebi kuva doručak. Naučite svoje dete samostalnosti, podržite njegova interesovanja i tada ćete imati sve šanse da odgajate pravog muškarca koji će vam biti zahvalan.

Saveti psihologa za samohrane mame koje odgajaju dečaka

Nema potrebe da grdite oca pred detetom. Situacije su različite, ali je važno da se ponašate taktično. Ne možete generalizovati ili govoriti negativno o svim muškarcima. To će tada imati izuzetno negativan uticaj na formiranje deteta i njegovom stavu prema muškom polu. Ako je odnos loš i osoba nije dostojna da dete komunicira sa njim, onda bi trebalo neutralno reći zašto tata nije tu.

Ako otac prilikom razvoda želi da učestvuje u podizanju deteta, a od oca se ne može očekivati ništa očigledno negativno, onda ni u kom slučaju ne treba sprečavati komunikaciju.

Dečaci su uglavnom pragmatični i ćutljivi. Stoga, razgovori koji trajus atima za njih mogu biti bolni, teško razumljivi, pa čak i izazvati negativnost. Ako dete nije baš sklono da o nečemu raspravlja, svaka misao i predlog se uvek može izneti ukratko, u nekoliko fraza. Najbolje je da izbegavate duge razgovore o temama koje vaše dete ne želi da iznosi.

Naravno, svaka majka želi da dečak bude uredan, ljubazan, odgovoran, uvek se javi kad stigne, toplo se oblači... Ali kada starateljstvo pređe određenu granicu, i počnu stalno prigovaranje i pritužbe, majka treba da razmisli da li je zameranje vredi narušenog odnosa sa njim.

Nema potrebe da preterano štitite dečaka. Preterana briga može dovesti do nesamostalnosti i učiniti da dečak kada odraste ne bude sposoban da se nosi sa svojim problemima bez majke. Dete se mora odvojiti - odvojiti se od majke i postati samostalna ličnost. Moramo pronaći sredinu između prevelike zaštite i nedostatka pažnje."

Porodični psiholog i geštalt terapeut Ksenija Jurjeva otkriva:

"Uloga majke u životu deteta je prihvatanje i podrška, za oca je sasvim drugačije – o strukturi života. Posebno za dečake od 3 godine, uloga oca je primer ponašanja u društvu.

Ako se desi da roditelji ne žive zajedno, onda majka treba da obrati pažnju na sledeće: ni u kom slučaju ne sme da obezvređuje oca u dečakovim očima. Kada nema jasnog primera u postupcima, dete će početi da se identifikuje sa negativnom slikom svog oca i osećaće se "loše" i samim tim nedostojno, opašće mu samopouzdanje.

Bilo bi dobro kada bi, na primer, neki trener u nekoj sekciji bio primer muškog ponašanja u društvu. U nedostatku takve muške figure, dečak može imati poteškoća da se izrazi.

Još jedan važan deo uloge oca u životu deteta jeste da mu pomogne da izađe iz simbioze između majke i deteta. Ako otac nije u blizini, majka će morati sama da preuzme kontrolu nad ovim trenutkom. Ako se to ne uradi, može doći do zabune uloga, jakim spajanjem sin može zauzeti mesto oca pored majke, što će se štetno odraziti i na njegov život i na lični život njegove majke."

Saveti psihologa za samohrane majke

Za početak, svaka majka koja sama odgaja sina i iskreno želi da mu pruži pravo vaspitanje, treba da zaboravi mišljenje nekih ljudi da je nepotpuna porodica jednaka vaspitanju inferiornog muškarca. Ne smatrajte svoju porodicu inferiornom - nemojte sebi programirati probleme. Inferiornost je određena ne odsustvom oca, već nedostatkom ljubavi i pravilnog vaspitanja.

Naravno, čekaju vas poteškoće, ali ćete se sigurno nositi sa njima. Samo izbegavajte greške i zapamtite glavnu stvar:

 • Ne pokušavajte da postanete tata odgajajući dete kao vojnik – grubo i beskompromisno. Ako ne želite da odraste povučen i ljut, ne zaboravite da mu je potrebna naklonost i nežnost.
 • Ponašanje pravog muškarca mora biti uzor. To ne znači da morate da menjate muškarce oko sebe, tražeći najhrabrijeg oca. Govorimo o onim muškarcima koji su u životu svake žene - njen tata, brat, ujak, učitelji, treneri, itd.
 • Kao uzori mogu poslužiti i filmovi, knjige, crtani filmovi, priče mame pred spavanje. O vitezovima i musketarima, o hrabrim herojima koji spasavaju svet, štite žene i njihove porodice. Kontrolišite šta vaš sin gleda i čita, dajte mu prave knjige i filmove, pokažite mu na ulici primerima kako muškarci štite ulicu od razbojnika, kako ustupaju mesto bakama, kako ustaju da bi dama sela...
 • Odgajajte svog sina nezavisno od sebe. Ne brinite da će ga to naterati da se udalji od vas - voleće vas još više. Ali zaključavanjem deteta pod svoje krilo, rizikujete da odgajate zavisnu i nesamostalnu osobu.
 • Ne radite sav posao svog deteta umesto njega, naučite ga da bude nezavisno. Neka pere zube, namešta krevet, odlaže igračke, pa čak i svoju šolju.
 • Nemojte ga odbaciti ako vaša beba želi da vas zagrli ili poljubi. Ovako vaše dete pokazuje brigu za vas – pustite ga da se oseća jakim. A ako želi da vam pomogne da nosite svoju torbu, neka je nosi. Ali ne idite predaleko u svojoj "slabosti". Dete ne treba da vam bude stalni tešitelj, savetnik itd.
 • Ne zaboravite da pohvalite svog sina za njegovu hrabrost, nezavisnost. Pohvala je podsticaj za postignuće.
 • Dajte svom detetu slobodu. Neka nauči da sam rešava konfliktne situacije kada je to moguće.
 • Ako otac želi da komunicira sa sinom, nemojte se opirati. Neka dete raste pored još jednog roditelja. (Ne misli se o graničnim slučajevima, agresivnim, sklonim porocima...)
 • Ne pokušavajte da svom sinu nametnete svoje razumevanje sveta. Pustite ga da kreira svoj svet.
  Zainteresujte se za interesovanja svog sina i razvijajte ih zajedno (sport, sviranje instrumenta...)

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Samohrana mama i bliznakinje TikTok/maiaknight