Prezaštićeno dete rezultat je najbolje namere roditelja da detetu obezbede zdrav i nesmetan razvoj. Ipak, kada se granica optimuma pređe, prevelika zaštita ima negativne efekte na razvoj deteta. Otkrijte da li ste jedan od roditelja čije će dete biti prezaštićeno.

Svi roditelji žele da im deca budu samostalna i da mogu da se zauzmu za sebe. Međutim, često je granica između prevelike ljubavi i prezaštićenosti tanka, što posledično oduzima deci mogućnost da budu nezavisna. Ove relečnice i stavovi su pokazatejli da ste roditelj koji previše štiti svoje dete.

"Ja ću se pobrinuti za to" tipična je rečenica kada dete treba da se obuče ili drži kašiku, ali vi počinjete da mu pomažete pre nego što je i pokušalo samo to da izvede. Opasnost je u tome što roditelji svojim nestrpljenjem sprečavaju dete da razume svet ili da ga uhvati i savlada osnovne radnje.

"Ti si moj princ/princeza" Tipična situacija kada želimo da usrećimo svoju decu, kupujemo mnogo igračaka, odeće ili opreme za dečiju sobu da bismo ljubav iskazali, a mnogi roditelji i sami u ovome uživaju. Opasnost je ta što će dečija soba biti preplavljena, oni dugoročno ne mogu naučiti šta je bitno a šta ne, ućiće u začaran konzumentski krug, neće umeti da odrede šta tačno žele, a o redu u sobi da ne govorimo.

"Pozovi me, ja ću to rešiti" je rečenica kojom deci dajemo do znanja da ćemo ih zastupati u svakom trenutku, pa i kod običnih svađa na igralištu. Umesto da ih pustimo da sami brinu o tome, mi ponekad intervenišemo jer mislimo da je našem detetu hitno potrebna pomoć. Opasnost ovde je u tome što svojim ponašanjem uskraćujemo detetu mogućnost da samo upravlja konfliktima, da trpi agresiju i da nauči da se odupre.


BONUS VIDEO

"OVO UTIČE DA SE MLADI OSEĆAJU NESIGURNO" Zašto mladi žive sa roditeljima do tridesetih? Stručnjak obelodanio: OVO SU RAZLOZI Kurir televizija


Izvor: Yumama