Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VI STE UZOR U SVEMU PA I OVOME: Sprečite dramu oko hranjenja pre nego što počne

Kako da sprečite da ne dođe do dramaskih scena za hranilicom, izbirljivosti, plača i inaćenja – evo nekoliko saveta.

 hranjenje.jpg Izvor: Shutterstock

Odvikavanje od sisanja, prelazak na čvrstu hranu i sedenje u hranilici već su izazovi po sebi. Ono što iza svega ovoga dolazi jeste izbirljivost, odbijanje i pravljenje drame oko jela. Kako da sprečite ovakvo ponašanje pre nego što počne?

Nutricionista Šarlot Stirling-Rid koja je vodeći stručnjak za ishranu odojčadi i male dece predložila je nekoliko saveta za sprečavanje izbirljivosti i svih komplikacija koje u svezi sa time nastaju kada je hranjenej dece u pitanju, piše portal everymum.ie. Postoje neke stvari koje možete da uradite kao roditelj da biste sprečili da se iritantno ponašanje pretvori u prave drame i čitave rituale dodovoravanja kada dođe vreme ručku.

1. Budite staloženi kada dete počne da pokazuje odbojnost

Normalno je postoje loši obroci, dani, pa čak i nedelje. Toliko toga utiče na apetit mališana, uključujući bolest, san, nicanje zuba, okruženje i temperaturu itd. Kada se to dogodi, često je lako pomisliti da moramo nešto da promenimo. Prvo treba da ostanete mirni, prihvatite da je to samo jedan dan.

2. Budite uzor

Pokušajte da budete uzor u vreme obroka i jedite ispred bebe, poštujući njihovu volju da ne jedu. Ako želite da dete dobro jede, jedna od najboljih stvari koje možete da uradite je da jedete raznovrsnu zdravu hranu i pokušate da jedete pred njima što je više moguće. Toliko toga pokupe dok gledaju u roditelje, da toga mnogi nisu svesni.

3. Izbegavajte da primenjujete taktike

Ovo je važno, jer ne želimo da deca osete da su prevarena da bi jela, to bi moglo da ih navede da misle da hrana nije nešto što bi trebalo da jedu. Prvi dani hranjenja su često vezani za poverenje, tako da korišćenje aviona, televizije ili igrica za unos hrane u usta bebe često nije od pomoći i može stvoriti navike koje je teško prekinuti.

4. Učinite obroke prijatnim

Ako žele da budu deo toga, jer je zabavno, mnogo je veća verovatnoća da će uživati u obrocima, a samim tim i u ideji o hrani. Stvaranje malog gurmana je put da ih navedete da uživaju u hrani, jelu i obrocima. Pokušaj da se vreme za obroke koristi kao zabavan način da provedete vreme zajedno (razgovarajte, smejete se, učite jedni o drugima) ili slušatemuziku…

5. Ponudite im da biraju

Ako uvek nudite raznovrsnostan izbor hrane, npr. različito voće i povrće, različiti ugljeni hidrati (hleb, testenina, pirinač, heljda, kinoa itd.) i različiti proteini (pasulj, sočivo, puter od orašastih plodova, riba, meso itd.) onda je veća verovatnoća da će prihvatiti i jesti raznovrsnu hranu kako odrastaju.

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:19
vaspitanje sina za dobrog muža
Izvor: Tiktok/thatlawyermomlife
Izvor: Tiktok/thatlawyermomlife


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica