Kada vaše dete plače u prodavnici ili restoranu, može biti teško odoleti iskušenju da mu date ono što želi da ga umiri i da se oslobodi radoznalih očiju prolaznika. Međutim, preterano popuštanje detetu može imati neželjene posledice, kaže dečji psiholog Loren Silvers.

"Ponekad morate da uradite nešto što možda ne volite da biste prebrodili teška vremena i sprečili posledice koje mogu da se obrate vama i vašem detetu", rekao je psiholog koji je specijalizovan za socijalne veštine i probleme u ponašanju u detinjstvu piše Index.hr.

Silvers primećuje da preterano uživanje nije isto što i maženje. Preterano uživanje roditeljima olakšava život, dok se ugađanje tiče detetovih potreba i želja.

Ako želite da znate da li previše udovoljavate svom detetu, postavite sebi četiri pitanja:

  1. Da li moji postupci ometaju razvoj deteta?
  2. Da li detetu posvećujem nesrazmernu količinu pažnje, igračaka, potrepština ili novca?
  3. Da li donosim neke izbore koji meni više koriste nego detetu?
  4. Da li ponašanje deteta na neki način šteti drugima, društvu ili planeti?

Ako ste odgovorili potvrdno na bilo koje od ovih, verovatno ste udovoljili svom detetu do potencijalno štetnog stepena.

"Postavite neka pravila, a zatim ih se držite. Ako ste neko vreme preterali sa svojom decom, povlačenje će izazvati neprijatnu reakciju. Ali dugoročno, to će pomoći vašem detetu da postane odgovorna, nezavisna odrasla osoba", kaže psiholog.

(Yumama/Index.hr)

BONUS VIDEO:

TREBA LI UKINUTI OCENE ZA FIZIČKO VASPITANJE? Stručnjaci kažu NE, a evo koji su razlozi! Deca neće na čas, a idu u teretanu? kurir televizija