Stavljanje bebe u krevet je za mnoge roditelje težak posao jer zahteva vreme, pregovaranje, nagovaranjeiI uvek je sa neizvesnim ishodom da će se dete ponovo probuditi. Deca često odbijaju da spavaju je rim se ne spava ili prosto ne žele da spavaju sama.

„Adekvatan san je od suštinskog značaja za zdrav razvoj i ponašanje vašeg deteta“, kaže Eboni Hollier, pedijatar sa sedištem u Hjustonu, a prenosti portal thebump.com. „Deca koja ne spavaju dovoljno kvalitetno imaju veći problem da regulišu svoje ponašanje. Neadekvatan san može dovesti do razdražljivog ili nervoznog raspoloženja, preteranog besa i pojačanog agresivnog ponašanja, a može uticati i na učenje, pažnju i koncentraciju.”


Šta učiniti ako vaše dete odbija da spava?
Stručnjaci kažu da je dete koje odbija da dremne normalno u razvoju. Ponekad otpor spavanju znači da dete ima bolje stvari da radi od spavanja. Međutim, ponekad dete odbija da spava, ali mu je očigledno potrebno. Evo nekoliko stvari koje možete da uradite ako vaše dete ne spava!

Uverite se da je dete zaista umorno. Ponekad roditelji budu previše zaokupljeni pridržavanjem rasporeda i zaborave da njihovo dete jednostavno možda nije dovoljno umorno da spava. Umorite ih tako što ćete se pobrinuti da tokom dana dobijaju dovoljno senzorne stimulacije, uključujući vreme napolju i vežbanje.

Odvojite vreme za decu. „Preporučujem da odvojite malo vremena za namerno povezivanje pre spavanja“, kaže pedijatar Šepard-Ohta i napominje da je moguće da dete prolazi kroz fazu anksioznosti odvajanja i da neće spavati jer želi da se druži s vama. „Možda testiraju granice oko dnevnih rutina i ograničenja, i istražuju šta se dešava ako kažu „ne“ spavanju“, dodaje doktor. Ovakva ponašanja mogu biti frustrirajuća, ali su potpuno normalna. Krenite „putem manjeg otpora“ kada dete neće da dremne, savetuje Kler Fer, sertifikovana konsultantkinja za holistički san za bebe i decu iz Sidneja. Kretanje njihovih kolica - ili odlazak na vožnju - može biti upravo ono što vašem mališanu treba da mirno pristane, kaže ona.

Nemojte se previše vezati za raspored. Iako je držanje rutine korisno, ne morate da gledate na sat ako ne smatrate da je od koristi. „Rasporedi za ovu malu decu su kao pokretna meta — retko ostaju na jednom mestu dugo!“ kaže Šepard-Ohta.

BONUS VIDEO

Beba prvi put proba sladoled TikTok/funnydudetrending


Izvor: Yumama