Da li uopšte postoje strogi baba i deda? Pretpostavljate da su baba i deda prilično popustljivi prema unicima i da će im mnogo toga dozvoliti i učiniti sve da im ugode. Često se kaže da bake i deke previše razmaze svoje unuke i ispunjavaju im svaku želju. Ipak, babe i dede moraju da znaju kako da postave granice kada su unuci u pitanju.

Kao i kod roditelja, uvek je neko od njih dvoje dosledniji. Deca brzo shvate da li treba da pitaju mamu ili tatu za dozvolu kada nešto žele. Ono što je zanimljivo jeste da oni koji su prema svojoj deci bili strožiji, biće blaži prema unucima, i obratno. Babe i dede bi svakako trebalo da se ujedine i slože oko toga šta deca smeju, a šta ne.

Evo šta bi bake i deke mogle da učine na ovom putu doslednosti: prvo i osnovno jeste da se drže pravila koja su koja su roditelji postavili. S druge strane, bake i deke treba da imaju dozvolu od roditelja da sami postavljaju strožija ograničenja. Gledanje televizije ili igranje na mobilnom telefonu, na primer, nešto su što svako može da ograniči. Sa manjom decom, međutim, morate da im odvučete pažnju od onoga što je zabranjeno.

Nažalost, roditeljstvo ne prestaje kada imate unuke. Bake i deke treba da postave granice i da jasno stave do znanja svojim unucima da sa bakom i dekom ne smeju da se ponašaju drugačije nego što se ponašaju sa svojim roditeljima.

Ali šta ako su baka i deda prestrogi? Šta ako baka i deda stalno prekorevaju unuke? Čak i ako se to retko dešava, kao baka i deda rizikujete da unuci više neće želeti da dolaze u posetu. Onda bi trebalo da preispitate svoju ulogu bake i dede i da li je način na koji se ponašate ispravan.


BONUS VIDEO

Baba i deda ošišali dete dok se mama tuširala TikTok/sidrahbintriaz


Izvor: Yumama