Najmanje što roditelji mogu učiniti za mentalno zdravlje svog deteta je da izbegnu uobičajene greške. Određena ponašanja, za koje mnogi roditelji smatraju da su bezazlena, moguda ostave deci traumu za ceo život.

Evo kojih 6 principa u ponašanju treba svaki roditelj da izbegava:

1. Grdite dete čim uđete u kuću
Čak i ako su deca uspela da vas iznerviraju čim ste ušli u kuću, pokušajte da uspostavite samokontrolu i ne navalite na njih bez stvarnog razumevanja situacije. Emocionalna veza između dece i njihove majke se ne može poreći. Kada vaše dete jedva čeka da dođete kući, a vi ga sačekate sa ljutnjom i agresijom, tu može da nastane problem.

2. Imate favorite među decom
Deca su veoma svesna kada se prema njima postupa drugačije od njihove braće ili sestara. Ako dete shvati da se prema njemu ponašate lošije nego prema drugoj deci, počeće da se oseća loše. Shvatanje deteta da je nevoljeno i suvišno u porodici prava je tragedija za krhku psihu. Radite na svojim problemima sa psihologom ako smatrate da vaš pristrasni stav može ugroziti dobrobit nekog od vaše dece.

3. Nikada se ne izvinjavate deci
Deca od rođenja komuniciraju sa roditeljima i nesvesno uče sve na svetu na njihovom primeru. Da li nastojite da vaspitate svoje dete da bude pošteno, pristojno i plemenito? Onda ne zaboravite da se u svom životu rukovodite ovim vrednostima. Ako odbijete da se izvinite kao roditelj, ali to zahtevate od svojih naslednika, nećete ih moći vaspitati na pravi način. Vaš autoritet u očima deteta direktno zavisi od vaših reči i postupaka.

4. Smatrate detetove probleme nevažnim
Setite se sebe kao deteta: da li vam je bitka za lopatu u pesku izgledala kao nevin spor? Koliko ste često bili ozbiljno uznemireni tokom školovanja zbog nečega što vam je sada smešno? Budite srećni što vam dete veruje i želi sa vama da podeli svoja iskustva. Njegove probleme ni u kom slučaju ne treba doživljavati kao sitnicu, a još manje ismevati dečje teškoće.

5. Prebaciti odgovornost na drugoga
Roditelji možda i ne primećuju kako svoj bes iskaljuje na sopstvenu decu. Avaj, to se dešava u mnogim porodicama: pogledajte otrovne fraze koje se prenose sa generacije na generaciju. Vi ste odrasla osoba, što znači da ste sposobni da se kontrolišete u većoj meri nego mlađa generacija. Deca nisu kriva za vaše loše raspoloženje i to što ste im "posvetili život".

6. Kažnjavate dete emocionalnim ratovanjem
Reći detetu da ne razgovarate sa njim je na prvi pogled gotovo bezopasna kazna. Ali ne zaboravite da je vaš protivnik dete sa krhkom psihom. Lako se možete držati svog obećanja ceo dan, ali će mu biti teško da izdrži i nekoliko minuta. Ignorisanje može biti veoma traumatično za dete.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

TREBA LI UKINUTI OCENE ZA FIZIČKO VASPITANJE? Stručnjaci kažu NE, a evo koji su razlozi! Deca neće na čas, a idu u teretanu? kurir televizija