Iako je u redu da se mala deca drže roditelja, u nekom trenutku to može postati preterano. Mnogo je razloga zbog kojih deca mogu biti previše zavisna od roditelja, a u nastavku navodimo tri najčešća.

1. Roditelj zaštitnik
Ako ste zaštitnički nastrojeni, dete će trčati kod vas za svaku sitnicu. Umesto da samo pokušavate da nađete rešenje, takvo dete će vam prvo doći plačući i očekivati da sve popravite. Iako je sjajno biti pristupačan, morate da osnažite svoje dete da nauči da se nosi sa sopstvenim problemima, posebno malim, gde vaša intervencija nije potrebna, piše Index.hr.

2. Nedostatak granica
Kada roditelji nemaju granice, deca mogu razviti suzavisni odnos i stalno tražiti potvrdu i odobrenje.

3. Nedostatak pažnje
Ako imate osećaj da je dete zalepljeno za vas, možda samo predugo niste obraćali pažnju na situaciju. Kada se takvo ponašanje zanemari i ne preduzme ništa, ono može postati osobina ličnosti deteta.

Šta da radite?

Treba ispraviti zavisnost deteta od roditelja. Takvo ponašanje može dovesti do poteškoća u donošenju nezavisnih odluka i samostalnom suočavanju sa izazovima. Emotivna deca možda neće dobro podneti odbijanje. Kada odrastu, takva deca mogu da se bore sa razvojem autonomije i osećaja ličnog identiteta.

Postoji nekoliko zdravih roditeljskih praksi koje će pomoći vašem detetu da se odvikne od "lepljivog" ponašanja. Podstičite nezavisnost tako što ćete dozvoliti detetu da donosi odluke koje odgovaraju uzrastu i da preuzme odgovornost. Uspostavite zdrave granice koje poštuju i vaše roditeljske potrebe i potrebu vašeg deteta za autonomijom. Konačno, fokusirajte se na negovanje samopoštovanja vašeg deteta iznutra.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

vaspitanje sina za dobrog muža Tiktok/thatlawyermomlife