Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVILO PSIHOLOGA ZBOG KOJEG SU MU DECA ODRASLA U SPOSOBNE LJUDE: Sa ovim se mnogi roditelji u Srbiji ne bi složili

Mnogi roditelji u Srbiji žele da što više zaštite svoju decu i učine im život što udobnijim... Kontraverzni kanadski psiholog ističe da mu je jedno potpuno suprotno pravilo pomoglo da odgaja sina i ćerku u sposobne ljude...

 Pravilo psihologa da deca postanu sposobni ljudi-0766797518.jpg Izvor: David Hartley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ne činite deci uslugu ako sve radite umesto njih. Naprotiv. Kada roditelj razmišlja: "Ja toliko volim svoje dete da mu neću dati da se muči i radiću sve umesto njega", takav roditelj ne mari za svoje dete, smatra kontroverzni kanadski psiholog DžordanPiterson.

"Postoji jedno pravilo kojeg sam pokušavao da se pridržavam dok su mi deca bila mala, a ono glasi: ne čini umesto deteta ono što može da uradi i samo. To pravilo je pravo smaranje inače, jer potrebno nam je 15 sekundi da obučemo dvogodišnjaka, ali ako pustite dvogodišnjaka da se sam obuče… to se protegne na 15 minuta, ili pola sata, jurite ih po kući…haos! Ali ako im dopustite da nauče sami da se obuku, više ne morate da ih oblačite. Oni nauče da to rade sami! Isto radite i sa postavljanjem stola, sa svime što procenite da deca mogu da urade sama", ističe ovaj psiholog.

On dalje nastavlja:

"Bolje je za dete da roditelj usvoji stav: prestaću da činim za tebe što je više stvari moguće, što je ranije moguće. Isti princip važi i u domovima za stare – ne činite ništa umesto starijih što su oni sami u stanju da obave, jer im time uskraćujete osećanje nezavisnosti, snage, smisla. Isto je i u svetu biznisa – ukoliko ste dobar menadžer, sebe ćete učiniti suvišnim; daćete drugima autonomiju da rade svoj posao, nećete raditi umesto njih", poručuje Piterson, piše Zadovoljna.rs.

Ukoliko mislite da decu štitite preuzimajući sve na sebe, znajte da nikoga ne možemo zaštititi, naglašava on.

"Ljude možemo samo osnažiti i to je to. Ne možete ih zaštititi, osnažite ih, i onda će se oni sami čuvati. Ali, onda im niste potrebni! Tako je, i to je podsvesni patološki element nekih roditelja. Oni kao da poručuju – nikada me ne napuštaj, ja ću činiti sve umesto tebe, a ti samo nemoj nikada da me napustiš. Jer dete onda ne nauči o životu ništa, pa ni kako da ode iz roditeljskog gnezda", zaključuje Džordan Piterson dodajući da se u ovo, naravno, ne ubrajaju bebe, jer "o odojčetu se treba stoprocentno brinuti, što majka i radi".

Ali deca i odrasli ljudi nisu odojčad. Kad ih tako tretirate, vi ih uništavate, zaključuje ovaj klinički psiholog i profesor psihologije na Univerzitetu u Torontu.

Piterson, inače, ima dvoje dece, sina i ćerku. Sin Džulijan Piterson je muzičar i preduzetnik. Osmislio je aplikaciju Essey App koja korisnicima pomaže prilikom pisanja eseja. Ćerka Mihaila Piterson je vlasnica produkcijske kuće i autorka popularnog podkasta.

(Zadovoljna.rs/Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:10
PSIHOLOG OTKRIVA ŠTA SE KRIJE IZA PRAZNIČNE DEPRESIJE Reč je o nečemu sasvim drugom sa čime se može izboriti na JEDNOSTAVAN NAČIN
Izvor: Kurir televizia
Izvor: Kurir televizia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica