Biti roditelj tvrdoglavog deteta nije uvek najlakši zadatak. Iako je sjajno da dete ima čvrsta uverenja i da se ne plaši da izrazi svoje želje i potrebe, načini na koje se izražavaju mogu biti grubi i brisati granicu između nevaspitanja, razmaženosti i s druge strane tvrdoglavosti. Međutim, mališani koji se hrabro izražavaju nisu uvek razmažena deca bez osećaja za disciplinu.

U tekstu je navedeno šest situacija i pitanja o kojima treba da razmislite kako biste mogli da donesete tačnu procenu da li je vaše dete razmaženo ili samo tvrdoglavo, piše portal roditelji.hr.

Kako vam se obraća?
Razmaženo dete govori šta misli, ali bez poštovanja. Tvrdoglavo dete otvoreno iznosi svoje mišljenje, čak i ako je ono što ne želite da čujete, ali svoj stav potkrepljuje činjenicama i pokazuje da nije namerno nepristojno.

Kako gleda na pobedu
Razmaženo dete očekuje pobedu jer ne zna drugačije, dok tvrdoglavo dete očekuje pobedu jer je uvereno u svoje sposobnosti, vredno radi i ne plaši se izazova.

Zašto očekuje da dobije ono što želi
I razmaženo i drsko dete jasno izražavaju svoje želje, ali ne na isti način. Razmaženo dete smatra da je dovoljno da izrazi svoje želje i samo sačeka da se one ostvare. On veruje da to tako funkcioniše. Tvrdoglavo dete otvoreno govori o svojim željama, ali je i samostalno i radi na tome da ih ostvari. Očekuje da dobije ono što želi, ali je spremno da preuzme odgovornost da to i ostvari jer veruje u sebe i svoje sposobnosti.

Kako se izražava
Dok razmaženo dete viče i vrišti kada ne dobije ono što želi, tvrdoglavo dete je spremno da se svađa oko toga.

Kako se ponaša kada se ne slaže sa vama
Očekuje se da je dete donekle razočarano kada stvari ne idu onako kako je zamislilo. Razmaženo dete pokazuje nezadovoljstvo kroz prkos. Kada se ne slaže sa roditeljem, prkosi autoritetu roditelja, obično na grub način. Tvrdoglavo dete se ne koristi prkosom, već neslaganjem sa poštovanjem. Drugim rečima, poziva na razgovor i još uvek priznaje da roditelj ima poslednju reč.

Kako izgledaju njegovi ispadi
Možemo reći da li je dete razmaženo ili tvrdoglavo po tome kako izgledaju njegovi ispadi. Razmaženo dete se ponaša kako bi privuklo pažnju i govori šta god želi u pokušaju da dobije ono što želi. Tvrdoglavo dete se strastveno bori za svoje mišljenje i ne plaši se da iznese svoje stavove drugima.

BONUS VIDEO

RODITELJI SU KRIVI ZA VUČJAKA KOJI JE ISKASAPIO LICE DEVOJČICI? Stručnjak analizira: Ostavili su dete samo, pas je imao okidač! Kurir televizija

Izvor: Yumama