Mnoge zemlje širom sveta imaju slične tradicije u vaspitanju dece. Na primer, skoro svi roditelji govore svojoj deci da treba da poštuju starije, da poštuju pravila i da peru ruke pre jela. Ovo su pravila koja važne gotovo u svakoj kulturi.

Ipak, i dalje postoje zemlje u kojima žive i odgajaju decu po potpuno drugačijim zakonima. Na primer, stanovnici Etiopije (Istočna Afrika) ponašaju se prema svojoj deci potpuno drugačije.

Bebama se dugo ne daju imena

Obično buduće majke koje nose bebu pod srcem unapred znaju kako će se to zvati. Ime se daje detetu pri rođenju. I to je u redu. Međutim, u Etiopiji deci se imena daju tek nakon krštenja. Za dečake se ova manifestacija održava 40. dana, a za devojčice 80. Veruje se da je imenovanje deteta pre krštenja loš znak.

Od novorođene bebe duhovi se teraju štapom

Dakle, ako se beba pojavi u porodici, prvih dana niko ne sme da ga vidi osim mame i tate. Roditelj ima pravo da sa detetom izađe napolje tek sedmog dana. Takođe, bebin otac treba da hoda u blizini i maše štapom, terajući zle duhove od novorođenčeta.

Deca jedu malo čak i kad ima hrane

U ovoj zemlji nažalost deca su često gladna, ali i kada ima hrane, jede se malo. Naravno, to je delimično zbog životnog standarda u Etiopiji, gde mnoge porodice nemaju dovoljno hrane. Zato dete mora brzo da se zasiti i navikne stomak kako bi lako mogao da izdrži dugo bez hrane i vode.

Kazne u školama

U Etiopiji u školama praktikuje se fizičko kažnjavanje. Za njih je ovo prirodan deo obrazovnog procesa. Za neposlušnost i kršenje discipline dete može biti kažnjeno i u školi. Učitelj ima pravo da udari dete štapom ili mu veže ruke. U nekim školama kao kazna se dodeljuje rad u bašti ili čišćenje okoline.

Majke kontrolišu živote svojih sinova

U Etiopiji dečaci u svemu zavise od majke. Roditelj od malena donosi sve odluke umesto njih. Kada dečak odraste, njegova majka traži mladu za njega - u zavisnosti od statusa devojčice, njenog položaja u društvu i drugih faktora. Nakon braka, mladenci se useljavaju u mladoženjinu kuću, gde su njegovi roditelji.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

vaspitanje sina za dobrog muža Tiktok/thatlawyermomlife