Roditelji koji su ujedno i nastavnici imaju jedinstven stav kada je u pitanju podizanje dece. Godine provedene u učionici, radeći sa učenicima, dok su u interakciji sa njihovim roditeljima, pomažu im da određene izbore i odluke donesu u svojoj porodici.

Šta nastavnici izbegavaju da rade sa svojom decom, pouzčeni iskustvom iz škole - evo njihovih odgovora:

1. Neću biti helikopter roditelj

Kejti Nijemčik, bivša nastavnica engleskog, kritikovala je helikoptersko roditeljstvo - kada su roditelji previše zaštitnički nastrojeni i previše uključeni u živote svoje dece. Istakla je da je ovo jedna od najstresnijih stvari sa kojima se nastavnici suočavaju. Da ne spominjem da je to dugoročno štetno i za decu, rekla je za HuffPost.

"Naravno, kada su deca mala, potrebno im je više roditeljskog učešća, ali cilj je da roditelji i nastavnici oslobađaju sve više i više odgovornosti na učenike kako stariju kako bi ovladali važnim životnim veštinama kao što su organizacija, upravljanje vremenom i odgovornost", rekla je Niemczik, majka dvoje dece koja trenutno radi kao samostalni programer nastavnog plana i programa.

"Kada sam predavala u srednjoj školi, videla sam toliko roditelja koji su odlučno odbijali da puste svoju decu da se bore: stalno bi me kontaktirali direktno da mikroupravljam ocenom svog deteta, upadali su da pronađu izgovore za loš izbor svog deteta, pa čak i ponekad "pomažu" svom detetu u zadacima do te mere da učenik zapravo ništa ne uči", rekla je ona.

"Teško je gledati svoje dete kako pravi greške i nosi se sa posledicama, ali je takođe neophodno da budu spremni da napuste gnezdo i uspeju kao mladi odrasli."

2. Neću davati obećanja svojoj deci koja ne mogu da ispunim.

Kejti Brunel je majka dvoje dece koja je predavala u petom razredu u Mejnu više od decenije. Gledala je koliko bi učenici bili uzbuđeni kada bi im roditelji rekli da će se nešto desiti, na primer putovanje ili poseta roditelju sa kojim ne žive puno radno vreme, a zatim videli koliko će biti povređeni kada mama ili tata odustanu.

"Znam da se život dešava, stvari su van naše kontrole, ali brzo sam shvatila, pre nego što sam imala svoju decu, da su moji učenici znali razliku između roditelja koji ga prati i neočekivanog scenarija koji usporava stvari", rekla je jedna nastavnica.

"Jedno dete je razočarano što su planovi propali. Drugo dete se pomirilo sa činjenicom da njegov roditelj jednostavno ne može da se sabere", rekla je ona.

"To je stvorilo opipljivo nepoverenje u roditelje i njihova obećanja. Zaklela sam se da ću održati obećanja koja sam dala svojoj deci, čak i ako je to značilo da ne obećavam jer nisam bila sigurna da mogu da ih ispunim."

3. Neću automatski kriviti nastavnika bez prethodnog razgovora sa njim.

Nastavnica engleskog je mnogo puta osetila da roditelj ili staratelj naglo procenjuje njene odluke o podučavanju "ne odvojivši vreme da shvati moju perspektivu", rekla je.

Ponekad su ove presude roditelja dolazile u obliku kratkih mejlova "u kojima se zahtevalo da se zna zašto je ocena učenika niska", rekla je ona. Drugi put, "to je bilo optužujuće pitanje na roditeljskoj konferenciji u stilu: "Zašto to učite moje dete?".

A onda je bilo situacija u kojima je roditelj išao direktno kod direktora sa pritužbom "koja je lako mogla da se reši direktnom komunikacijom sa mnom", rekla je ona.

"Ogromna većina vremena, kada bi roditelj ili staratelj zaista razgovarao sa mnom, shvatili su da možda neće dobiti celu priču kod kuće i, što je najvažnije, da ja nisam čudovište koje želi da uhvati njihovo dete!"

Pre nego što prebrzo donosite zaključke, odvojite vreme da zaista razgovarate sa učiteljicom vašeg deteta.

Slično tome, Tirel Li - nastavnica društvenih nauka u srednjoj školi u Severnoj Karolini - rekla je za HuffPost da odbija da bude tip roditelja koji uvek staje na stranu svog deteta, bez obzira na sve, i pretpostavlja da je nastavnik kriv.

"Zbog činjenice da deca imaju tendenciju da izmišljaju priče, moram da verujem učitelju kao profesionalcu da rade ono što je najbolje za moje dete", rekao je on.

4. Neću verovati da nisu u stanju da uspeju u akademskom smislu

Hoze Vilson, bivši nastavnik matematike - Kao otac, on nikada ne bi osporavao potencijal njegovog deteta. Samo zato što je roditelj imao poteškoća sa određenim predmetom ili uopšte nije bio dobar u školi ne znači da je isti ishod neizbežan za njihovo dete.

"Previše onoga što se dešava sa učenicima u okruženjima sa nedovoljno resursa je to što govorimo stvari poput: 'Pa, oni jednostavno nisu matematičari' ili 'Nismo bili dobri u ovome pa ne očekujemo da biti bilo koji, nego, 'Kako to možemo dobiti da bi ti mogao bolje od nas?' ili tako nešto", rekao je Vilson.

5. Neću preskočiti porodično putovanje ― čak i ako to znači da propustim nekoliko dana škole.

Jedna nastavnica je istakla da ne bi propustila priliku da odvede svoju decu na odmor samo zato što bi bila van škole na nekoliko dana, rekla je. Dok je predavala, "roditelji i učenici bi bili toliko zabrinuti da nadoknade posao ili da propuste previše ako budu deca odsutna nekoliko dana", rekla je ona. "Uvek bih im govorila da se sve što se desi tih dana može objasniti kasnije. Iskustvo i vreme sa porodicom su mnogo važniji."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"NASTAVNICI SE VEĆ NEKO VREME NE OSEĆAJU SIGURNO, SADA JE LAKŠE! Direktorka OŠ "Svetozar Marković" o novoj meri u školama Kurir televizija