Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA DA KAŽETE KADA DETE URADI NEŠTO LOŠE: Vladeta Jerotić je dao važan savet za roditelje - evo kako to rade Englezi

Savet Vladete Jerotića, čuvenog srpskog psihijatra - evo šta da kažete detetu kada uradi nešto loše, ovako to rade Englezi!

 Vladeta Jerotić šta da kažete detetu kada uradi nešto loše. Izvor: Youtube/Printscreen/ Agape - Aleksandar Gajšek

Istaknuti srpski akademik i psihijatar dr Vladeta Jerotić često je govorio o tome roditeljstvu, vaspitanju dece, o tome keko podići srećno i zdravo dete sa puno ljubavi. U njegovoj knjizi "O roditeljstvu" govori o ulozi oca i majke, o prentalnoj psihologiji, kao i kako se u okviru porodice dete formira kao ličnost.

Na jednom od svojih predavanja Vladeta Jerotić je govorio o zavisti, kao i kako da izbegnemo zavist među decom i šta da uradimo kada dete napravi grešku:

"Treba hvaliti samo decu, eventualno adolescente. Hvaljenje odraslih samo pojačava gordost i zavist. Pitao sam jednog našeg episkopa, šta je gore – gordost ili zavist? Rekao mi je da je zavist gora, jer se gordost da korigovati u toku života, a zavist teško. To je najverovatnije zato što i jedno i drugo počinje u ranom detinjstvu.

Ja sam nešto važno u Engleskoj naučio. Tamo dete kad nešto ne uradi dobro, majka i otac mu smireno pokažu ponovo. Ako dete ponovo ne uradi dobro – mislite da podižu na njega glas? Ne, ponovo mu smireno objasne. Zašto ne možemo i mi tako, već: "Eto, treći put ti objašnjavam, a ti ne razumeš! Šta će od tebe biti?"

Zavist je potpuno prirodna i normalna stvar. A kontrolisati zavist je najteže kad je dvoje dece. Kad je troje, četvoro to je ređe problem. Kad je dvoje onda je veća borba za ljubav oca ili majke i veći strah da je ono drugo više voljeno."

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica