Roditeljska ljubav je snažna i bezuslovna, ali da li ona može da pređe granice? Ljubav ne može, ali dete često može da testira granice popustljivosti svojih roditelja kako bi dobilo ono što želi. Kada dođe do preteranog ugađanja, postoji rizik da će roditelji razmaziti dete, navode stručnjaci.

Evo kojih 7 znakova mogu ukazivati da je dete razmaženo:

1. Želje deteta su iznad svega - U paru majka-dete, majka bi svakako trebalo da ima vodeću ulogu. Ako, u većini slučajeva, pravila ponašanja u porodici diktira dete, roditelji treba da preispitaju svoje prioritete. Ukoliko sve želje deteta, ako je moguće, roditelj ima potrebu što pre da zadovoljiti u detinjstvu, ako se takav model odnosa nastavi kada dete napuno 3-4 godine, ovo je alarmantan znak.

2. Nedostatak pravila ponašanja deteta u društvu - Ako su roditelji nedosledni u svojim zabranama i od detinjstva detetu ne usađuju pravila lepog ponašanja u društvu, čine detetu "medveđu uslugu". Ako dete nije naučilo pravila ponašanja u društvu, ono ubuduće može iamti probleme sa ostavrivanjem kontakta u vrtiću i školi, funksionisanja u timu.

3. Nedostatak jasnih granica - Najteže pada deci čiji roditelji nisu postavili jasne granice za njihovo ponašanje. Danas dete može da uradi ono što je juče bilo nemoguće - to je veoma zbunjujuće. Ako ste postavili neke zabrane, ne bi trebalo da ih povremeno ukidate: na taj način detetu ne olakšavate život, već ga samo komplikujete.

4. Nedostatak odgovornosti za svoje postupke - Deca su i u vrlo ranom uzrastu sasvim sposobna da shvate kakve posledice mogu imati neki od njihovih postupaka. Pravdajući neprihvatljivo ponašanje deteta činjenicom da je "još malo", roditelji mu uskraćuju mogućnost da snosi odgovornost za svoje postupke – a istovremeno i mogućnost da postepeno odrasta.

5. Pokloni bez razloga - Nažalost, mnogi roditelji veruju da svoju roditeljsku ljubav pokazuju svakodnevnim poklonima. U stvari, psiholozi kažu da svakodnevni pokloni bez ikakvog razloga stvaraju kod deteta naviku da svakog dana treba da dobiju nešto kako bi bila srećna.

6. Korišćenje besa kao manipulacije - Ako roditelji podlegnu detetovim izlivima besa, popuštajući mu, samo da prestane da plače, podstiču manipulativno ponašanje. Za decu, ovo služi kao potvrda da možete dobiti ono što želite kroz suze, vikanje, napade besa, a to nije dobar način komunikacije.

7. Odrasli se ponašaju razmaženo - Veoma često odrasli svojim ponašanjem daju pogrešan primer sopstvenoj deci: hiroviti su, izazivaju bes, stavljaju svoje želje na prvo mesto, ignorišući potrebe drugih. Način na koji se odrasli ponašaju u krugu porodice je primer za dete, jer decu najbolje ne percipiraju reči, već ponašanje koje će kopirati.

Izvor: Yumama