Svi vide decu kao neiskvarene male anđele, ali svi dobro znamo i da ti mali anđeli znaju da budu veoma drski kada to požele. I nije važno šta radite kao roditelj, sva deca s vremena na vreme slažu. Stručnjak za govor tela otkrio je jednostavne trikove da shvatite kada vaša deca pokušavaju da iskrive istinu, baš onako kako njima odgovara.

"Što je veća laž, govor tela će biti vidljiviji. Vi kao roditelj treba da pazite na te signale", rekao je.

Evo nekih od signala koji ih odaju:

Ruke preko usta

Jedan gest na koji treba da obratite pažnju jeste stavljanje ruke preko usta kada razgovaraju sa vama.

"Na primer, dete vam ispriča svoju verziju događaja, a onda gotovo odmah pokrije usta. Ovo je nesvesni gest da pokušava da spreči reči koje izlaze", kaže stručnjak.

Odgovaranje odmah

Ako vam dete odmah da odgovor to znači da možda laže. Na primer ako ih pitate da li su oprali zube i oni vam momentalno odgovore, to znači da nisu to zaista uradili.

"To je generalno crvena zastavica za prevaru jer nisu očekivali pitanje i nisu imali vremena da razmisle o odgovoru. Da jesu, mogli bi da razmisle i obrade sopstveni odgovor", objašnjava.

Mama, dete, ćerka, razgovor
Shutterstock Mama razgovara sa ćerkom

Nema kontakta očima

Gledanje dole je nešto što rade i odrasli i deca kada nešto kriju ili se osećaju sramotno.

"Kada je u pitanju kontakt očima između članova porodice i ljudi koji su nam bliski, obično je pet sekundi u proseku pre nego što osetimo da treba da skrenemo pogled. Kada odrasli pokušavaju da lažu, prekomerno nadoknađuju kontakt očima, jer smo još kao deca naučeni da oni koji lažu ne mogu da pogledaju nikog u oči. Kod dece, ako se održava kontakt očima obično govore istinu", rekao je.

Ruke uvučene

Naučite da uočite varljivo ponašanje za stolom. Kontakt licem u lice jasno pokazuje njihovo ponašanje.

Ako je dete nevino, onda će njegov ton glasa biti jasan i ono će održavati normalne nivoe animacije i pokreta rukama. Dete uhvaćeno u laži promeniće visinu glasa ili će staviti ruke ispod stola.

"Druga stvar koju mogu da urade je da stave ruke ispod stola, jer postoji izraz u psihologiji koji se zove 'gest otvorenih dlanova', pa kad nam neko ne pokaže ruke to se često doživljava kao negativna osobina. U međuvremenu, vrpoljenje je takođe ključni pokazatelj da dete možda ne govori potpunu istinu, tako da u ovom scenariju igranje priborom za jelo ili hranom može biti crvena zastavica", zaključuje stručnjak.

(Yumama)