Toliko se trudimo da decu naučimo komuniciranju, a koliko god da su veliki prosto "ne" nikako da može da dopre do njih. U čemu zapravo leži problem?

Dok vi njima više puta kažete "ne", evo šta oni zaista čuju:

1. "Uveri me!"

Ovo "ne" odnosi se na sve mališane "advokate". Vi kažete "ne" i očekujete da je to kraj priče, dok oni pripremaju svoje argumente kako bi vam objasnili zašto je "da" puno prikladniji odgovor.

2. "Kad kažem ne, zapravo mislim..."

Ako imate malog pametnjakovića koji oseti kad ste dovoljno nesigurni i neodlučni oko svog "ne", zna da sve što treba učiniti je biti naporan sledećih tri minuta i vaše "ne" će se pretvoriti u "da".

3 . "Idi pitaj tatu... možda ćeš dobiti drugačiji odgovor"

Ovo je specijalnost mama koje se vode motom "podeli pa vladaj". Mama kaže ne, a tata ne obraća pažnju na pitanje i kaže "da". I tada kreće zabava!

4. "Ooo, DA, DA, DA!" Koga mi zavaravamo?

Postoje neki mališani koji tako retko čuju reč "ne", da jednostavno ne doživljavaju "ne" kad se pojavi u rečenici. U njihovom svetu sve je "da, da, da".

5. "Ajmo se vratit na ovo svakih 20 minuta sledeća tri sata"

Ovo je "ne" u očima onih najupornijih. To je situacija kada vas dete ispituje isto pitanje iznova sve dok i najčvršći roditelj posustane i promeni svoj odgovor. Zapravo, na kraju pobeđuje onaj koji je uporniji. Roditelj protiv deteta. Znamo kako će se ova borba završiti, i neće biti lepo.

6. "Molim te, osramoti me s javnim izlivom besa"

Znate proceduru. Nalazite se na nekom javnom mestu. Dete vam traži nešto suludo, kažete mu "ne". Započinje epski nervni slom. Suze. Udaranje. Bacanje na pod. Sve to dok vas vaš lukavi mališan jednim okom pozorno prati, kako bi uhvatio trenutak u kome ćete posustati i prihvatiti njegov ludi zahtev samo kako biste se izvukli iz ove sramotne situacije punoj osuđujućih pogleda sa svih strana.

7. "Čujem da govoriš 'ne', ali ako me stvarno voliš, reći ćeš da"

Kada vaše dete ima slatko nadureno lice, ispućene usne i suzne oči, tada se nalazite u dubokim emocionalnim vodama i izazivamo vas da kažete "ne" i držite se te reči više od tri minuta!

(Yumama)