Ogromna većina zemalja širom sveta je kodifikovala zakone koji zabranjuju zlostavljanje dece, uključujući i ono koje počini roditelj ili staratelj pod maskom „discipline“.

Sve do poslednjih decenija, telesno kažnjavanje se nije smatralo tabuom čak ni u inače naprednim zemljama.

Međutim, sve više se ide ka tome da se zakonom reguliše fizički oblici discipline.

Naime, novo istraživanje upozorava na to da deca koja su fizički kažnjavana u odraslom uzrastu razviju veću toleranciju na nasilje. To znači da će verovatnije isto ponašanje primenjivati pri odgoju vlastite dece, ali i u odnosu s partnerom.

Spomenutu studiju obuhvatila je podatke iz 56 zemalja, a ispitali su odnos između disciplinovanja deteta udarcem po guzi i fizičkog zlostavljanja uopšteno.

Stručnjaci su došli do zaključka da ako bi se smanjilo kažnjavanje dece udarcima po guzi, možda bi se u celom svetu smanjilo i celokupno fizičko zlostavljanje.

Batine ostavljaju posledice na decu
Foto: Shutterstock Nasilje nad decom

Takođe se napominje da udarci po guzi često prolaze ispod radara jer je izuzetno malo verovatno da će roditelj biti optužen ili uhapšen za takav postupak.

Zakoni se razlikuju od zemlje do zemlje i definicija zlostavljanja dece se menja, ali postoji vrlo tanka linija između njih.

Prema rezultatima, ako uzmete 100 dece, njih 32 bi bilo udarano po guzi, a 7 bi prijavilo fizičko zlostavljanje. Ako se pak ne bi primenjivala takva vrsta udarca na kraju bi došlo do čak 4 manje slučaja zlostavljanja.

Deca izložena kažnjavanju udarcima po guzi uče da je udaranje u nekim slučajevima u redu i stoga to može biti zbunjujuće za decu. Mnoge organizacije su pozvale na ukidanje takvih postupaka i njihovo potpuno uklanjanje iz roditeljske prakse.

(Yumama)