Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI SU BATINE IZ RAJA IZAŠLE: Stručnjaci upozoravaju da i udarac po guzi ostavlja ozbiljne posledice na vaše dete

Autor Sandra Krstanović

Novo istraživanje upozorava na to da deca koja se kažnjavaju udarcem po guzi u odraslom uzrastu razviju veću toleranciju prema nasilju.

 nasilje nad decom.jpg Izvor: Shutterstock

Ogromna većina zemalja širom sveta je kodifikovala zakone koji zabranjuju zlostavljanje dece, uključujući i ono koje počini roditelj ili staratelj pod maskom „discipline“.

Možda će vas zanimati

Sve do poslednjih decenija, telesno kažnjavanje se nije smatralo tabuom čak ni u inače naprednim zemljama.

Međutim, sve više se ide ka tome da se zakonom reguliše fizički oblici discipline.

Naime, novo istraživanje upozorava na to da deca koja su fizički kažnjavana u odraslom uzrastu razviju veću toleranciju na nasilje. To znači da će verovatnije isto ponašanje primenjivati pri odgoju vlastite dece, ali i u odnosu s partnerom.

Spomenutu studiju obuhvatila je podatke iz 56 zemalja, a ispitali su odnos između disciplinovanja deteta udarcem po guzi i fizičkog zlostavljanja uopšteno.

Stručnjaci su došli do zaključka da ako bi se smanjilo kažnjavanje dece udarcima po guzi, možda bi se u celom svetu smanjilo i celokupno fizičko zlostavljanje.

Nasilje nad decom
Izvor: Foto: Shutterstock

Takođe se napominje da udarci po guzi često prolaze ispod radara jer je izuzetno malo verovatno da će roditelj biti optužen ili uhapšen za takav postupak.

Zakoni se razlikuju od zemlje do zemlje i definicija zlostavljanja dece se menja, ali postoji vrlo tanka linija između njih.

Prema rezultatima, ako uzmete 100 dece, njih 32 bi bilo udarano po guzi, a 7 bi prijavilo fizičko zlostavljanje. Ako se pak ne bi primenjivala takva vrsta udarca na kraju bi došlo do čak 4 manje slučaja zlostavljanja.

Deca izložena kažnjavanju udarcima po guzi uče da je udaranje u nekim slučajevima u redu i stoga to može biti zbunjujuće za decu. Mnoge organizacije su pozvale na ukidanje takvih postupaka i njihovo potpuno uklanjanje iz roditeljske prakse.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica