Danas se mnogi roditelji brinu da li dete provodi previše vremena pred ekranima. Mnogi stručnjaci kažu da se ozbiljno može razviti zavisnost od dece, ukoliko preterano koriste tehnologiju. Svi znamo da ona, ukoliko se preterano koristi, može uticati na razvoj deteta.

Kako da prepoznate da je dete zavisno od ekrana?

1. Više ga ne interesuju druge aktivnosti

Kada primetite da dete radije bira da gleda u telefon nego da se igra sa drugarima, vreme je za uzbunu.

2. Koristi ekrane da bi se oraspoložilo

Ako dete mora da uzme telefon ili neki drugi ekran da bi se osećalo bolje, da bi se utešilo kada je tužno, to znači da se razvija zavisnost.

3. Krije koliko koristi telefon

Da li ste nekad primetili da se dete krije da koristi telefon, naročito kada mislite da spava? Ili pak onda kada treba da radi domaći zadatak? Ovo može ukazati na nezdravu upotrebu ekrana.

4. Zbog ekrana narušava odnose sa ljudima

Kada je okupljanje u pitanju, druženje sa porodicom ili drugarima, dete ne ostavlja telefon, ne uključuje se u stvarni život, već radije bira ekrane.

5. Povlači se u sebe

Deca koja previše koriste telefon, tablet, računar imaju tendenciju da se potpuno povuku u sebe.

Šta da radite ako dete previše koristi ekrane?

Roditelji mogu pomoći i sprečiti razvoj zavisnosti. Glavni korak jeste da ograničite vreme koje dete provodi pred ekranom. Bez obzira na godine, postavite neku granicu i odredite koliko sme vremena da provodi pred ekranima. Nekada tehnologija može biti korisna i ne treba da joj pridajemo samo loše osobine. Zato napravite plan kada se u porodici koriste ekrani, a kada ne u toku dana.

izvor: yumama