Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEKA IM KAZNA BUDE ZABAVNA: Ovako nikad nećete imati grižu savesti zbog vaspitanja

Roditelje često grize savest kada kazne decu. Pogledajte kako da ih kaznite, a to čak postane i zabavno.

 kako da kaznite dete a da ne osecate grizu savesti_1038752707 Izvor: Shutterstock

Dajte sve od sebe da se ne uvučete u taj obrazac griže savesti, jer postoje načini da dete odradi kaznu i da mu bude čak i malo zabavno, a da može da razume da se u toj situaciji našlo jer je bilo neposlušno.

Evo najboljih saveta na tu temu za mame s portala "Love to Know".

Možda vas zanima

1. Naterajte dete da pomaže kod kuće

Svako jutro promenite lozinku za WiFi, pa ispišite listu poslova koje dete mora da odradi da bi ste je otključali, a dete imalo pravo na igrice. Na primer, napišite na papir: spremi krevet, pospremi odeću, baci đubre ili počisti lišće u dvorištu. Kad dete završi, dobiće lozinku za WiFi. Nema stvari koja će ih tako motivisati kao mogućnost da nakon što obave sitne posliće po kući sednu za kompjuter.

2. Nek se sami izbave iz "zatvora"

Kad je dete neposlušno ili se ogreši o pravila, morate ga na neki način kazniti. Ipak, ta odluka roditelja brzo padne u vodu kada vide dete uveče uplakano a treba dve nedelje da izdrže zabranu izlaska ili igrica ili mobilnog telefona..

Šta mudra mama treba da uradi umesto da odustane od vaspitne mere? Napravite mapu "izađi iz zatvora": napravite kartice na kojima ćete ispisati zadatke i broj bodova koji nose, pa kad želite da kaznite dete, recite mu da je u kazni dok se ne izbavi iz zatvora.

A da se izbavi može ako skupi dovoljno poena. Na primer, ako je kazna "teška" 300 bodova, prepustite mališanu da izabere između: pranja sudova svaki dan (45 bodova), brisanja prašine u celom stanu (100 bodova), slaganja garderobe u ormare (75 bodova), slaganja igračaka, knjiga (75 bodova) i slično.

Yumama/superzena

Pročitajte i...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica