Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majke, ove rečenice prestanite da govorite ćerkama: Saveti poznatog ruskog psihologa o vaspitanju

Moraš da znaš da kuvaš, Moraš da se udaš, Svi muškarci žele samo jedno... Mihail Lebkovski govori zašto su neke ustaljene rečenice loše po decu.

  Izvor: Foto: Shutterstock 529502236

I kod majke i kod ćerke postoji, istovremeno, i potreba za bliskošću i potreba za samostalnošću i nezavisnošću. Postoji želja da se raste i strah da se pusti. Postoji ljubav i osećanje krivice. Sve je to uobičajeni deo svakog odnosa koji je toliko emocionalno blizak.

Ipak, uz sve to, postoje i pogrešni obrasci ponašanja majki koji traju godinama i prenose s kolena na koleno, a Mihail Labkovski navodi one najtipičnije greške kojim majke ćerkama, kako kaže, mogu da unište život.

Povezane vesti

Povezane vesti

Moraš da budeš prijatna i da znaš da kuvaš

Najveća greška je kada majka svojoj ćerki govori: "Treba da budeš fina, prijatna, moraš svima da se dopadneš, moraš da naučiš da kuvaš." Nema ništa loše u kuvanju, ali devojčica ovu rečenicu u svojoj glavi memoriše kao: "voleće me samo ako znam da kuvam i ako sam fina". Ako hoćete da vam ćerka bude vešta u kuhinji, recite joj "hajde danas da zajedno napravimo ručak", pa kada vidi kako mama uživa u tme, poželeće i samo to da nauči.

Svi muškarci žele samo jedno

Ovu rečenicu devojčice nikada ne bi trebale da čuju od svoje majke. Ili neku poput: "Čim nađe bolju, on ode, "Treba da budeš nepristupačna, da se ne daješ lako." Zbog ovih rečenica devojčica će odrasti u uverenju da su muškarci agresori, silovatelji, te da je seks nešto prljavo i loše, nešto što treba izbegavati. Istovremeno, njeno telo će početi da joj šalje signale sa godinama, hormoni će početi da besne, a ova unutrašnja kontradikcija između zabrane koja dolazi od majke i želje koja dolazi iznutra takođe je veoma traumatična.

Moraš da se udaš

Ako ćerki od 20 godina govorite da mora da se uda i da je već pred njom "poslednji voz", dobro razmislite. Ako ste joj dok je bila mala govorili šta sve treba da uradi da bi se udala, a onda da su svi muškarci loši i da žele samo jedno, rezultata će biti - strah od intimnosti, zbližavanja i veze.

Zovi me čim stigneš

Ne idi u šetnju, ne druži se sa tom decom, javljaj se na svakih pola sata, zašto si zakasnila pet minuta. Ovakvim porukama devojčicama se ne daje nikakva sloboda, ne daje im se pravo da donose odluke, jer se te odluke mogu pokazati pogrešnim. Ali to je normalno! U periodu od 14-16 godina normalan tinejdžer je u procesu odvajanja, želi sve da odluči sam i to mora da mu se dozvoli.

Ista si kao svoj otac

Stvaranje negativne slike o ocu je nedopustivo. Nije važno da li je otac u porodici ili majka odgaja dete bez njegovog učešća, neprihvatljivo je pretvaranje oca u demona. Ne možete da kažete ćerki da su njeni nedostaci nasleđeni od oca. Ne možeš oklevetati oca, kakav god on bio. Ako je zaista bio loš, onda majka treba da prizna svoj deo odgovornosti za činjenicu da je upravo takvu osobu izabrala za oca svog deteta. Dete ovde nije krivo, zato to ne treba da joj namećete kao istinu.

Glupa si i nesposobna

Nikada ne smete da potcenjujete ili vređate svoje dete, jer će u protivnom stvoriti nezdravu sliku o sebi. Neće odrasti sa osećajem samozadovoljstva, samoprihvatanja i ljubavi prema sebi. Ovo je garancija njene nesrećne budućnosti.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica