Možda mislite da su na pragu druge decenije života vaši mališani još uvek nespremni za ozbiljne razgovore, ali upravo je to vreme kada sa njima morate otvoreno razgovarati o pet važnih tema.

1. Razgovor o novcu

Do 10. rođendana deca i te kako postanu svesna vrednosti novca. Tačnije, znaju da im novac može doneti mnogo toga, ali još uvek ne razumeju pojam finansijske odgovornosti. S obzirom na to da deca u tim godinama ne mogu sama da zarađuju, stručnjaci savetuju da im uz pomoć džeparca objasnite šta znači odgovorno postupati s novcem. Džeparac ne mora biti velika, nego simbolična svota, piše zadovoljna.hr.

Objasnite im da će štednjom novca dugoročno moći da kupe nešto što im je važno. Ako budu previše trošni i odmah potroše džeparac, onda će se morati da se odreknu bitnih stvari jer ih jednostavno neće moći priuštiti.

Zbog pritiska društva i okoline deca danas od roditelja često zahtevaju skuplje predmete ili odeću. Kada kupujete nešto na njihov zahtev, ponudite im da učestvuju u troškovima. Tu će moći da upotrebe novac od džeparca i shvatiti kako funkcioniše finansijska odgovornost.

2. Razgovor o pritisku i zlostavljanju od strane vršnjaka

Čim krenu u školu, deca se susreću s pritiskom okoline u kojoj se nalaze. Nije retkost da se već u prvom ili drugom razredu neki vršnjaci izdvoje kao jači skup koji pokušava da dominira nad slabijom. Pritisak vršnjaka često naglo preraste u zlostavljanje, odnosno međuvršnjačko maltretiranje i nasilje.

Deca jako dobro skrivaju činjenicu da ih neko maltretira i upravo to mora da postane redovna tema vaših razgovora. Podstaknite ih da budu iskreni prema vama jer im jedino tako možete pomoći.

Redovno ih ispitujte o deci s kojom se druže i pratite njihove reakcije kako biste na vreme mogli da prepoznate potencijalni problem. Saznajte šta učiniti ako je vaše dete žrtva maltretiranja ili zlostavljač.

3. Razgovor o samopoštovanju

Osećaj samopoštovanja prvo treba da steknu, a zatim da nauče kako da ga zadrže. Pritisak okoline često ih tera na nerazumnu kompetitivnost u svim područjima, što deci stvara veliki stres. Ako ne postignu rezultate koji su zadovoljavajući, često se osećaju loše jer misle da nisu dovoljno dobri.

Do 10. rođendana morate ih naučiti da je uloženi trud zapravo važniji od rezultata i da ga treba jednako ceniti kao i prvo mesto na takmičenju ili najviše postignutih golova.

Tako neuspesi na koje svi nailazimo tokom života neće uticati na njihovo samopoštovanje. Niko ne može sve da odradi savršeno, niti treba stalno težiti savršenstvu, jer je to pritisak koji može uticati na psihološko i fizičko zdravlje.

4. Razgovor o drogi

Bez obzira na to gde živite, droga je realna opasnost za vaše dete. Možda mislite da deca tog uzrasta nemaju prilike da dođu u kontakt s drogom ili saznaju nešto o njoj, ali, nažalost, informacije tog tipa lako nađu put do te ranjive skupine.

Morate im objasniti da samo jedan pokušaj eksperimentiranja s drogom može ostaviti ozbiljne posledice. Ne izbegavajte razgovor o najtragičnijoj posledici drogiranja – smrti.

Tokom odrastanja susresće se s ljudima koji će ih nagovarati na uzimanje opojnih sredstava, a oni tada moraju biti snažni i odupreti se tome. To će lakše uraditi ako su odmalena upoznati s opasnostima koje droga donosi.

5. Razgovor o seksu

Deca su danas konstantno izložena internetu i televiziji, neiscrpnom izvoru raznih informacija. Zbog toga brže sazrevaju i imaju puno pitanja. Tema koja ne bi trebala da bude tabu nakon 10. rođendana svakako je seks. Velika je verovatnoća da čak i u tim godinama o seksu znaju više nego što možete zamisliti, ali važno je da o tome razgovaraju s vama kako bi imali realnu sliku o odgovornom seksualnom životu.

Mnogi roditelji se plaše toga jer misle da će tako podstaći decu na prerano upuštanje u seksualne odnose, ali stručnjaci kažu da će upravo otvoren razgovor to sprečiti. Zato je važno zaboraviti na neprijatnost, jer je bolje da vi postanete izvor ispravnih informacija o seksu umesto njihovih vršnjaka.

Pročitajte i...