Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strpljivo, jasno i sa poštovanjem: Naučite dete kako da razgovara sa dementnom osobom

Bake i deke nekada mogu imati problem sa pamćenjem. Deca to ne razumeju, zato je važno da ih uputite na koji način teba da pričaju i ophode se prema njima.

  Izvor: Foto: Shutterstock_277425659

Kada članu porodice ili nekome vama bliskom dijagnostikuju demenciju, teško je odmah znati šta učiniti ili kako pristupiti situaciji. Kada bolest počne brzo da napreduje, osoba počinje redovnije da zaboravlja. Takođe počinje izgledati nezainteresovano i nesposobno da učestvuje u razgovoru.

Povezane vesti

Povezane vesti

Pokušaj komunikacije sa voljenom osobom koja pati od demencije može izgledati zastrašujuće. Još više je zastrašujuće kada pokušavate povezati svoje dete sa njom. Magazin Junior je objavio deset načina koji vam mogu olakšati:

- Pobrinite se da vaše dete gleda osobu direktno u oči. Sedite tako da budete na istom nivou i malo se odmaknite kako je ne biste zastrašili.

- Nagovorite dete da ostane strpljivo tokom čitavog razgovora i objasnite mu da osobi mora dati vremena da odgovori. Ovo može biti naročito teško izvesti ako je reč o maloj deci. Ne dopustite im da prekidaju ili dovršavaju rečenice.

- Predmeti kao što su foto-albumi ili određene pesme mogu pomoći dementnim osobama da se prisete lepih uspomena u svom životu. Pokušajte da im predložite da unucima (ili nekoj drugoj deci sa kojom su u kontaktu) prepričaju te doživljaje. Naravno, ukoliko uspeju da se prisetiti.

- Pokušajte da se držite jedne teme, postavljajući jednostavna pitanja. Pokušajte ih sročiti tako da odgovor bude "da" ili "ne" ili da daju neku drugu opciju izbora.

- Podstaknite dementnu osobu da redovnije izlazi i razgovara sa ljudima. 

- Dopustite detetu da govori jasno i polako koristeći kraće rečenice. Mnoga deca govore glasno i ubrzano, pa ćete im možda pomoći da razumeju kako da govore nežnije i sa više razumevanja.

- Budite strpljivi i poštujte dementnu osobu u svakom trenutku. Nikako ne smete govoriti o njoj kao da je nema ili odnositi se prema njoj kao prema malom detetu.

- Objasnite detetu da se morate rešiti bilo kakve pozadinske buke ili distrakcija kao što su TV ili radio, jer biste mogli zbuniti osobu i skrenuti tok njenih misli.

- Oslovljavajte je imenom što je više moguće. Ovo može biti teško za decu, ali čak i samo izgovaranje reči deka ili baka im može pomoći da shvate ko su i da se osećaju povezano s porodicom.

- Ne prepadajte se ako dođe do pauza u razgovoru. Oboleli od demencije to uglavnom ne primećuju. Potrudite se da budete razumljivi i probajte zajedno da slušate muziku ili gledate film ukoliko razgovor ne bude tečan.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica