Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za mame: 6 pitanja koja morate postaviti ćerki

Mame i ćerke uvek imaju posebne odnose. Pogledajte o čemu je važno da pričate sa svojom devojčicom.

  Izvor: Foto: Shutterstock 332150015

Dok se okrenete, vaša mala devojčica koja vam je do juče sedela na krilu sa svoje tri godine i brbljala nešto nepovezano dok ste joj pleli pletenice, sada već ima 12 godina, i vama deluje kao stranac. Nije više tako mala da sve u odnosu sa njom rešavate kolačima, haljinicama i pričama za laku noć, pa opet nije ni toliko odrasla da sa njom postupate kao sa sebi ravnom. Pa opet, ono što ne smete nikako da uradite jeste da prestanete da se interesujete, i da postavljate pitanja. Koja pitanja? Mnoga, ona koja se tiču njenih osećanja, razmišljanja i stvari koje joj se dešavaju. Ako ne znate odakle da početene donosimo vam spisak važnih pitanja koje treba da postavite svojim devojčicama.

Povezane vesti

Povezane vesti

1. O čemu sanjaš?

Nema deteta koje ne gaji velike snove. Možda se vama čine kao nedostižni, ali su oni zapravo najvažniji pri odrastanju deteta. Dete koje gaji velike snove, predodređeno je za velike stvari. Možda sanja o tome da postane poznata balerina, da bude poput njene omiljene glumice ili hoće da ide po svetu i spašava ugrožene životinje. Šta god da je u pitanju, budite tu i slušajte o tome.

2. Šta te čini tužnom?

Ako ste nekad uhvatili tužan pogled svog deteta i niste znali razlog, kada odvojite vreme za razgovor sa svojom ćerkom, pitajte je šta je rastužuje. Možda se ne oseća dovoljno uklopljeno u novoj školi; možda joj nedostaje otac joj je često na poslovnom putu; možda je stariji brat zadirkuje, a možda joj jednostavno treba malo više vaše ljubavi i pažnje.

3. Šta te čini srećnom?

Takođe, ako želite da znate šta zaista vašu ćerku čini srećnom, postavite ovo pitanje. Možda ste u zabludi, i mislite da su to nove haljine i cipele, dok ona jednostavno najviše voli da sa vama provodi vreme uživajući na suncu sa sladoledom u ruci.

4. O čemu razmišljaš u poslednje vreme?

Kako biste znali u kom pravcu teku misli vaše ćerke, morate postaviti ovo pitanje. Ako se zaljubila, možda će vam okriti da je u pitanju jedan simpatičan dečko o kom neprestano razmišlja. Možda je brine pismeni zadatak u školi za koji misli da nije dovoljno spremna.

5. Čega se plašiš?

Pod pretpostavkom da je prerasla čudovišta ispod kreveta i slične stvari, trebalo bi da znate ako postoji nešto čega se vaša ćerka zaista plaši. To može biti bilo šta zbog čega deluje povučeno, od neke devojčice u školi koja je maltretira do toga da ne želi da vas razočara lošim ocenama u školi.

6. O čemu želiš da razgovaramo?

Ovo je navažnije pitanje od svih, jer dajete detetu slobodu da izabere temu o kojoj želi sa vama da razgovara. Možda je zanima šta je to seks, kako se prave bebe, šta je abortus i slično, a ako ne može vas da pita, odgovore će vrlo verovatno potražiti na pogrešnom mestu.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica