Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako odgajati kreativno dete? Prvi korak - Dajte mu slobodu!

Ne terajte dete da bude kreativno i uspešno, već podstičite njegovu strast i entuzijazam!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Šta je to potrebno za odgajanje kreativnog deteta? Jedna studija upoređivala je porodice najkreativnije dece u školama sa porodicama onih manje kreativnih mališana.

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Roditelji te 'obične' dece imali su prosečno šest pravila, poput redovnog rada domaćeg zadatka, ili odlaska u krevet. Roditelji posebno kreativne dece imali su jedno ili dva pravila.

Sa ograničenim brojem pravila, roditelji ohrabruju decu da misle sami za sebe. Radije stavljaju akcenat na motivaciju pre nego na specifična pravila.

Važno je isticati to da jeste u redu podsticati dete na uspeh, ali je mnogo važno naučiti ga da treba da uživa u radu. Deca roditelja koja na ovaj način razmišljaju imaju slobodu da stvaraju sopstvene vrednosti i otkrivaju svoje interese. Upravo zato, porašće u kreativne odrasle osobe.

Istraživanje je pokazalo neke interesantne podatke - roditelji uspešnih muzičara, atletičara, naučnika u stvari nisu imali u planu da odgajaju superpametno dete.

Nisu im postavljali naročita pravila niti uslove. Trudili su se da dopuste detetu da pronađe svoju motivaciju, a kada su deca pokazala interesovanje i entuzijazam, imala su njihovu potpunu podršku.

Najbolji pijanisti na svetu nisu imali elitne učitelje otkako su prohodali. Mocart je prvo pokazao interesovanje, pa tek onda počeo da pohađa časove, a ne obrnuto.

Strast i interesovanje su ključni. To vodi decu ka sve većoj posvećenosti i redovnom vežbanju.

Dakle, roditelji, da li ste čuli? Ne možete programirati dete da bude kreativno! Pokušajte da podstaknete dete da se bavi onim u čemu uživa, inspirišite ga. Ako želite da vaše dete donese neku originalnu ideju svetu, podstičite njegovu strast, a ne svoju!

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica