Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji tinejdžera: Da li da pustim ćerku da putuje sa porodicom svog dečka?

Roditelji tinejdžera se nekada nađu u vrlo teškoj situaciji, kada je potrebno doneti pravu odluku. Da li da pustim ćerku da putuje sa porodicom svog dečka? Pogledajte o čemu sve treba da mislite kako biste najbolje odlučili.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da, vrlo često se roditelji tinejdžera susretnu sa situacijom u kojoj sami ne mogu da donesu pravu odluku. Da li da dopustim svojoj ćerki da putuje sa porodicom svog dečka - pitanje na koje retko koji roditelj može lako i jednostavno da pronađe odgovor. 

Upravo to je situacija u kojoj bi najjednostavnije bilo da postoji neko drugi ko bi doneo tu odluku. Odgovor ipak zavisi od mnogo faktora - zrelosti, impulsivnosti, poverenja, emocija...

1. Kakva je porodica (i jedna i druga)

Od velike važnosti je to koliko imate poverenja u roditelje tog deteta. Morate sebi postaviti pitanje koliko dobro poznajete te ljude, da li se njihovi i vaši roditeljski stavovi podudaraju. Ako se ne poznajete dovoljno dobro, nemojte odmah reći - Ne, ali dobro istražite. Pitajte ih ono što vas zanima, na primer kakvi su planovi tokom odmora, šta će i kada posetiti, da li ćete biti u mogućnosti da uvek stupite u kontakt sa svojim detetom...

2. Kakva su deca

Sledeće stavka jeste u kakvom ste odnosu sa svojom ćerkom. Da li verujete njenim procenama? Koliko je odgovorna, savesna, iskrena, i da li ume da bude impulsivna, buntovna kada su velike stvari u pitanju? Dobro razmislite o poverenju u svoje dete.

Osmotrite i kakva je veza vaše ćerke sa tim dečakom. Da li se poštuju međusobno, da li su zreli, sigurni? Neke porodice prihvate partnera svog deteta vrlo lepo, pa postane kao deo porodice, dok sa druge strane deca često drže svoje veze izvan porodičnih krugova. Ukoliko ne znate na čemu se zasniva odnos njih dvoje, najbolje bi bilo da to preispitate i potražite još odgovora.

Povezane vesti

3. Sigurnost je važna

To je u većini slučajeva najveći strah roditelja - da li će njihova ćerka biti sigurna sa tim detetom, sa njegovom porodicom, da li je i sama lokacija u redu. Važno je da uvek možete da stupite u kontak, da imate mobilnu ili internet konekciju. 

4. Donošenje odluke

Uključite svoju ćerku u proces donošenja odluke, ali uz jasan stav da je poslednja reč ipak ćvaša. Ovaj proces je važan za vaš odnos sa detetom. Ukoliko pokažete da ste spremni da uvažite mišljenje i oseanja svog deteta, pokazaćete da ste ponosni na detetovu zrelost i ponašanje. Tada će vaša ćerka više verovati vašim odlukama, pre će vas slušati i razumeti pozitivnu ili negativnu odluku.

Budimo i realni. Ma koliko smireno rekli Ne, ona svakako može da se naljuti ili loše reaguje. Kada kažete ne na nešto što ona toliko snažno želi, vi aktivirate oluju emocija. To može i po vas same često biti bolno. Ipak, ukoliko smatrate da je to za vaše dete mnogo bolja opcija, ne odustajte i ne menjajte svoje mišljenje.

Ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje, jer to potpuno zavisi od mnogo faktora, kako od zrelosti vašeg deteta i odnosa koji imate tako i od tog drugog deteta, njegovih roditelja, mesta na koje se putuje i svih propratnih uslova. Zato prikupite sve informacije i pitanja koja vas brinu i na osnovu toga donesite najbolju odluku.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica