Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do urednog deteta na zabavan način: Kako da naučite dete da namešta krevet, pakuje odeću, rasprema

Bilo da se radi o skupljanju igračaka, slaganju veša, spremanju kreveta postoje zabavni načini kako da naterate mališane da održavaju svoj pristor od malih nogu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Deca su sklona da svoju sobu vide kao jedan od retkih kutaka koji pripada samo njima. S obzirom na činjenicu da roditelji donose mnogo odluka za decu, vole da odluka o uređenju bude samo njihova. Prilikom prepuštanja odluke bar što se tiče uređenja prostorije namenjenoj mališanima, podstičete kod dece kreativnost, samostalnost i osećaj nezavisnosti. Deci je to veoma važno, a time utičete i na formiranje karaktera kod deteta. Kao roditelji načinite prvi korak, ohrabrite svoju decu kako bi stekla dobre organizacione veštine.

Izdvajamo tri saveta koji će vam pomoći da naučlite decu da organizuju svoje stvari. 

Naučite ih da zategnu krevet kao profesionalci

Kada uđete u dečiju sobu, krevet je obično prvo što primetite, jer je tamo često najviše dešavanja. Od igranja, spavanja, crtanja sve do učenja i grickanja kada roditelji ne vide. Dakle, kada vaše dete namesti krevet, zategne veliki deo sobe. Stručnjaci ističu da je raspremanje kreveta svakog jutra povezano sa boljom produktivnošću, većim osećajem blagostanja i razvijenijim ekonomskim veštinama. Zategnut krevet uzrokuje bolje ocene ili manje neozbiljnu potrošnju. Ipak, ti početni koraci započinju lančane reakcije koje pomažu i da druge dobre navike zažive.

Počnite sa navijanjem alarma pet minuta ranije i polako ih vodite, korak po korak, dok sami ne nauče da upražnjavaju ovu naviku. Fokusirajte se na zabavu! Možete smanjiti broj jastuka i plišanih igračaka na krevetu. Neka sami odaberu omiljene, a ostale spakujte na neko drugo mesto, policu, kutiju. Mogu odlučiti i da svakog dana menjaju igračke koje stoje na krevetu. 

Naučite ih da prvo sklone jastuke, kako bi mogli da zategnu čaršav. Možete, iz zabave, prskati malom količinom omekšivača i vode jastuke. Deci će biti zabavno, a posteljina će biti svakog jutra osvežena. 

Igrice kojima ćete pranje veša učiniti zanimljivijim

Pranje veša ne mora biti mučenje. Deca kada su mlađa imaju želju da prostiru veš i slobodno im dopustite to. Dozvolite im da se igraju sa vešom, da se gađaju čistim čarapama i stvore zabavu pre pakovanja. To ih okupira, stvara uspomene i omogućava im da vide da pranje i slaganje veša može biti zabavno. Pored toga možete podstaći decu da prilikom slaganja veša da upare isti model čarapa, što bi podsećalo na igru memorije, kada morate da pronađete par.

Nemojte da deca misle da na neki magični način odeća završi u fiokama. Za početak, neka vas posmatraju kako je pakujete. Naučite ih da svoju garderobu odlažu u fioke, to će im pomoći da svoju odeću drže urednom.

Ni sa tinejdžerima nije kasno- Sređivanje stvari, rasklanjanje iza sebe i učestvovanje u kućnim poslovima pripremiće ih za fakulet i samostalan život. Nije ništa začuđujuće i strašno ukoliko bela košulja završi u crvenom vešu, skupljanje omiljene pletene košulje ili džempera, imajte razumevanja, ipak su početnici. Saveti kojima će te ih naučiti stvari, kao što su odvajanje belog veša od veša u boji, peškire od odeće, pomoći će u izbegavanju katastrofa u vešu.

Budite kreativni sa njihovim blagom

Ljudi su po prirodi sakupljači i pronalazači. Deca vole da sakupljaju sitnice i to je u redu! Osim što je prikupljanje predmeta zabavno, istraživanja pokazuju da to čak može da poveća detetovo intelektualno samopouzdanje i jedinstvenost. Deca obično imaju simpatičnu priču koja ide uz svaki predmet. Sve te stvarčice koje pronađu smatraju svojim blagom. Ipak, njihova želja za prikupljanjem sitnica može dovesti do velikog nereda.

Zato je važno pronalaženje racionalnih načina da se deca iskažu u onome što ih ispunjava i interesuje. Ovo može biti jednostavno kao prozirne staklene posude u sobi koje su napunjene onim što trenutno zanima vašu decu. Pomislite na kamenje, male automobile igračke ili školjke. Druga opcija je stalak za cipele koji može razdvojiti različite predmete u različite odeljke. Možete kupiti lepe ukrasne kutije za stvari. Mogu da nastave da je popunjavaju onim što smatraju posebnim i samim tim smanjuju nered u sobi. To je pobeda za sve!

Uputite decu na neki od ovih saveta i videćete koliko će te olakšati i sebi, a njima ćete ćete učiniti sređivanje sobe i kućne poslove zanimljivijim.

Zapratite nas na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica