Reči imaju veliku moć, ali treba biti oprezan i ponajpre realan i iskren - jer izgovaranje praznih fraza nema ni približan efekat kao istinske pohvale. Pohvale malo dete može izgraditi ili uništiti.  Kada izrazite svoje odobravanje detetu i kažeš "izvrsno",  dete razume po tonu vašeg glasa ili po rečima da to odobravate. Bez obzira na to da li je dete staro nedelju ili mesec dana, godinu ili deset godina, dete reaguje na odobravanje. 

1. Odličan posao!

Nakon što dete dobije peticu u školi, medalju na takmičenju ili neko slično ostvarenje, možda će vam biti teško da obuzdate oduševljenje govoreći mu neverovatno si pametan, fantastičan si i slično. Ipak, upotreba snažnih prideva zapravo može imati negativan učinak na decu, kaže dečji psiholog kaže Niklas Vesters.  "Za decu sa niskim samopouzdanjem takve izjave donose pritisak u kasnijim situacijama, pa mogu početi da izbegavaju zadatke koji im se čine prezahtevnim", kaže on. Zbog toga je najbolje usmeriti se na konkretnu stvar koju hvalite, odnosno dati kompliment za učinjeno 'bravo, odlično si to uradio'.

 2. Stvarno si dao/dala sve od sebe

 Ti si najbolji, najpametniji, najlepši - primeri su preteranih komplimenata, koji nisu dobri, bilo da govorite detetu koje je nesigurno ili pak previše sigurno u sebe. Njihova  poruka označava 'vredim ako ispunim očekivanja'. Mnogo je bolje pohvaliti sam proces: Vidim koliko se trudiš, jer se time daje zasluga detetu,  i ne postavljaju se nerealna očekivanja, piše Readers's Digest.

3. Treba da budeš ponosan na sebe 

"Postoji razlika između toga da nekome kažete da je uradio dobar posao i kažete nekome da je genije",  kaže psiholog Saba Haruni Lurie. Prema njenim rečima, ovo je najbolja vrsta pohvale, jer podstiče osećaj samovrenosti kod deteta, ne stvara mu lažnu sliku i podstiče ga da se uvek trudi, bez obzira na to što rezultat tog truda ne zavisi samo od njega, jer je to situacija sa kojom će se često susresti u životu.

 4. Pomažeš mi u kući 

Možda vam ćerka pomaže sa prostiranjem veša, ili sin sa usisavanjem - ipak, ponekad je važno biti kreativan sa pohvalama koje deluju motivišuće. Ovakvi komplimenti osnažuju osećaj deteta da je deo zajednice, podstiču ga da to čini i dalje, stvaraju osećaj da je rad u kući i njegova odgovornost.

5. Pohvale poslušnosti i poštovanja

Lako je upasti u situaciju u kojoj primećujemo samo loše ponašanje naše dece. Umesto da očekujemo neposlušnost i nepoštovanje, potrudite se da primetite ono što deca dobro rade. 

6. Uvažite i male korake prema dugoročnom cilju 

Primeti svaki napredak prema konačnom cilju, jer će detetu biti važno što cenite i sam proces, a ne isključivo konačni rezultat. Detetu će to održati entuzijazam i volju da nastavi. 

7. Pohvali i njihove prijatelje 

Ovo koristite samo kada možete biti potpuno iskreni. U svakom slučaju, dete će biti zadovoljno ukoliko iskažete poverenje u njegov odabir prijatelja i ljudi s kojima provodi slobodno vreme. Ne ustručavajte se istaknuti prijatelje za koje misliš da pozitivno utiču na vaše dete.

Zapratite nas i na Instagramu!