Roditelji pokušavaju da se prilagode novinama u obrazovnom sistemu, jer se za neke mališane kombinuje nastava iz školskih klupa i od kuće. Veliki teret pada na roditelje. Deci kod kuće nedostaju saradnja, interakcija, učenje u grupi, druženje sa vršnjacima, pa su roditelji ti koji decu animiraju i sa njima obrađuju nastavu.

Zadatak roditelja nije lak. Pored svojih svakodnevnih obaveza trebalo bi da pomognu deci da što lakše savladaju nastavu na daljinu. 

Mi vam nudimo nekoliko saveta kako bi mališani što bolje savladali nastavu.

Objasnite detetu situaciju 

Trebalo bi da sednete sa detetom i porazgovarate o tekućoj situaciji, objasnite mu zbog čega se ne vraća u školske klupe na određeni period. Obrazložite mu razloge na način koji će vaše dete razumeti.

Uključite se u program nastave 

Veoma je važno da dete shvati da, iako je kod kuće, mora pratiti nastavu, redovno raditi domaće zadatke i sve ostale školske aktivnosti. Dozvolite deci period adaptacije, jer za sve mališane je trenutna situacija novina. Ne brinite se ukoliko vaše dete u prvim nedeljama ne postiže očekivane uspehe. Ohrabrite dete, dajte mu podršku, ako je potrebno uključite se i istražite na koje sve načine možete da olakšate učenje.

Napravite plan rada sa detetom

Pored unapred dogovorenog rasporeda koji deca imaju sa svojim nastavnicima, važno je da u dogovoru sa vama odrede kada je vreme za učenje, igru, druženje. Pomozite svom detetu da isplanira dnevne aktivnosti, da ne bude preopterećeno obavezama već i da ima slobodno vreme tokom dana.

Interesujte se o nastavi

Nakon što dete završi nastavne obaveze, preispitajte ga šta su tokom nastave radili, koje teme su obrađivali, šta je deci interesantno. Na osnovu vaše zainteresovanosti za školski program, učinićete detetu olakšicu. Naime, preispitivanjem šta su deca tokom nastave učila, vi ih terate da ponove informacije i samim tim će ih lakše zapamtiti. 

Organizujte slobodno vreme

Tokom nastave na daljinu, važno je da deca imaju slobodno vreme. Pored gledanja crtanih filmova, igranja video igrica, organizujte mališanima druženje sa  porodicom i vršnjacima. Napravite deci kratak predah od gledanja u televizijske i mobilne ekrane, podstičite ih na druženje, igranje, kreativnost.

Fizička aktivnost

Ne treba zaboraviti činjenicu da su mališani puni energije. Izađite napolje sa njima. Igrajte neki od sportova sa decom na najbližim terenima, organizujte šetnju do planine ili šume, napravite mini takmičenje u kome pobednik dobija nagradu. Pokažite deci na svom primeru da su fizička aktivnost i zdravlje veoma važni.

Zapratite nas i na Instagramu!