Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravilan razvoj: Zašto je važno da se deca penju i dodiruju sve oko sebe

Aktivnost deteta i njegova znatiželja da sve isproba u stvari predstavljaju važan deo razvoja i rasta deteta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako je vaš dvogodišnjak mali majmunčić koji se penje gde god je moguće, to je obećavajući znak da se dobro razvija i raste. 

Radoznali i avanturistički 

Ova aktivna avantura deo je procesa nazvanog propriocepcija. Propriocepcija je naš osećaj telesne svesnosti. Pomaže nam da mapiramo vlastita tela i podučava nas gde su delovi tela i kako ih možemo koristiti za obavljanje različitih aktivnosti. 

Podaci prikupljeni korištenjem naših mišića, tetiva, zglobova i kože pomažu u ovom mapiranju, jer propriocepcija šalje poruke mozgu, pomažući da se nervni sistem učinkovito organizuje i sve lepo poveže. Kad smo deca, postoji veliko kartografisanje koje je potrebno napraviti kako rastemo, razvijamo se i učimo da koristimo svoje telo.  

"Propriocepcija pomaže detetu da postigne stanje budnosti kako bi se moglo koncentrisati i učiti", objašnjavaju stručnjaci iz Oxford Health-a

Povezane vesti

Rano učenje 

Ovaj proces propriocepcije zapravo počinje mnogo pre rođenja deteta, kada bebe udaraju i kreću se u majčinom stomaku. Ti pokreti su propriocepcija u delovanju, pomažu detetovom mozgu da počne sa razumevanjem kako deluju različiti delovi tela, kako ih 'premeštati', gde se nalaze i kako deluju sa drugim delovima tela. Pretpostavlja se da i bebino štucanje u maternici igra svoju ulogu u ovom procesu mapiranja. Nakon što se dete rodi, taj proces propriocepcije se nastavlja u spoljašnjem svetu. 

Bez obzira gura li beba ruke u usta, gladi maminu kožu tokom hranjenja ili udara nogama u kolicima, svaki taj trenutak govori joj o tome kako njeno telo deluje - i iznutra i spolja - i kako komunicira sa svetom. 

Važan posao 

Kako se razvijaju njihove motoričke sposobnosti, tako raste i njihova znatiželja. Zbog te kombinacije dete postaje mobilnije i u svom okruženju nastavlja da prikuplja podatke o mapiranju, nadograđujući kondiciju i dodatno pojačavajući njihov razvoj, ili kako volimo opisivati - penje se na sve i svašta i dodiruje  svaku stvar. Razvoj bebe se može negovati tako što mu se dopušta da se slobodno kreće, igra i istražuje u okruženjima sigurnim za decu. Nužno je ohrabriti ih da se osećaju dovoljno samouvereno za istraživanje, a ne upozoravati ih na opasnost neprestano. 

Povezane vesti

Propriocepcija na delu

Odlične aktivnosti deteta koje neguju proprioceptivni razvoj uključuju: 

- Penjanje, igranje sa plastelinom, puzanje, skakanje, trčanje, kotrljanje, dizanje, duvanje mehurića, žvakanje, sisanje kroz slamku, zagrljaj, bacanje i hvatanje, balansiranje i udaranje lopte.

- Ponekad detetove proprioceptivne sposobnosti i istraživanje mogu kasniti ili se razlikovati od spektra koji se očekuje za njihov uzrast. Stručna terapija često može pomoći kad je to slučaj. 

- Naročito deca sa senzornim poremećajem mogu imati koristi od ove vrste proprioceptivne igre. Ako ste zabrinuti zbog razvoja deteta, razgovarajte sa lekarom opšte prakse ili pedijatrom.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica