Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pripreme za prvi razred: Važni zdravstveni pregledi pred polazak u školu

Pored priprema koje uključuju torbe, sveske, olovke, kupovine odeće i obuće, vrlo je važno obratiti pažnju i na zdravlje mališana pre kretanja u školu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kraj avgusta je vreme kada se uveliko govori o novom početku školske godine, pripremama i kupovini svega potrebnog. Pored uzbuđenja koje okupira kako mališane, tako i roditelje, ne smemo zaboraviti da je zdravlje deteta ključno.

Kako biste bili sigurni da dete zdravo kreće u školu, izdvajamo tri različita pregleda, kao i razloge zašto je važno obaviti ih pre sedanja u školsku klupu.

Pregled očiju

Čak 80 posto stvari deca uče očima. Sa tim na umu, oftalmološke preglede bi trebalo vršiti pre prve godine, u trećoj godini i nakon toga pred polazak u školu. Ukoliko nisu uočeni nikakvi problemi sa vidom, decu bi trebalo testirati makar na svake dve godine. Takođe, pregledi koji se obavljaju u školi nisu zamena za velike testove očiju, jer ne mogu pokazati neka stanja poput oslabljenih očnih ligamenata, problema sa fokusiranjem, dalekovidost. 

Problemi sa vidom mogu uticati na detetov fizički, emocionalni i socijalni razvoj, što potom može uticati na akademske i atletske sposobnosti. Deca se često ne žale ako im vid nije dobar, zato je važno potražiti moguće znake poput žmirkanja tokom čitanja i gledanja televizije, zatim poteškoća prilikom bacanja i hvatanja lopte, a nekad i glavobolje tokom gledanja 3D filmova. 

Takođe, važno je biti svestan digitalnog očnog naprezanja, do čega dovodi dugotrajna upotreba kompjutera i telefona. Pomozite detetu da stvori zdrave navike, poput udaljavanja prilikom gledanja u računar, odmaranja na svakih 20 minuta, kao i čestog treptanja kako bi se izbegle suve oči.

Povezane vesti

Čišćenje zuba

Održavanje oralnog zdravlja je mnogo više od lepog osmeha - ono je vrlo važno za celokupno zdravlje. Ovo je naročito bitno za decu, jer netretirani dentalni problemi mogu umanjiti pažnju, samopouzdanje i ograničiti detetovu mogućnost učenja u školi.

Propadanje zuba se zaista može prevenirati, a ipak se smatra jednim od načešćih hroničnih problema među decom.

Oko 33 posto male dece (između druge i osme godine) imaju pokvarene mlečne zube, dok 20 posto dece iz iste grupe ima pokvarene stalne zube. Sa tim na umu, roditelji bi trebalo da vode decu na redovne preglede na svakih šest meseci, naročito pred polazak u školu.

Za roditelje tinejdžera je vrlo važno da prepoznaju rizik zavisnosti, naročito nakon vađenja umnjaka. Ukoliko je nekom od vaših bližnjih prepisan opioid nakon dentalne ili pak neke druge procedure, pitajte svog lekara da li postoje alternative koje mogu osloboditi bola, poput kombinacije acetaminofena i ibuprofena. 

Imunizacija

Vrlo je važno da deca budu imunizovana pre nego što uđu u učionice, kako bi se sprečilo širenje bolesti među decom. Dečje vakcine su 90 do 99 posto efektivne i mogu pomoći da se spreče bolesti poput zaušaka, tetanusa i malih boginja. Potrudite se da prevenirate i pojavu gripa, kako ne bi došlo do širenja bolesti, ali i propuštanja nastave. 

Pre škole, roditelji bi trebalo da porazgovaraju sa lekarom o tome koja vrsta imunizacije odgovara njihovom detetu u zavisnosti od godina. Iako su mališani većinu vakcina primili dok su bili bebe, neke ipak treba da prime i kao mali stariji. 

Vreme povratka u školu je i mališanima, ali i roditeljima jako uzbudljiv period života. Uzmite u obzir ovaj vodič kako biste ohrabrili dete da brine o svom zdravlju i uspehu tokom godine.

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica