Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preporuke neurologa: Kako lečiti migrene kod dece i tinejdžera

Učestale glavobolje i migrene mogu početi i u ranom detinjstvu. Pošto se javljaju kod velikog broja mališana, stručnjaci su obratili posebnu pažnju na ovaj problem i izdvojili najbolje načine za lečenje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Skoro 10 posto dece i 20 posto tinejdžera oseća migrene, a one mogu početi u ranom detinjstvu. Kod dečaka se javljaju u proseku u sedmoj, a kod devojčica u desetoj godini života.

Neka deca govore o toliko intenzivnom bolu da mogu samo da leže u mračnoj sobi i nadaju se olakšanju. To nekada može biti ogroman izazov, naročito jer stanje nije uvek prepoznatljivo. 

Zahvaljujući  istraživanjima koja su rađena u poslednjih 15 godina, doktori danas mogu da pomognu detetu sa migrenama. 

"Zdravstvene navike i višestruk pristup su vrlo važni", rekao je doktor Endru Herši, direktor neurologije u Dečjoj bolnici u Sinsinatiju. 

Preporuka stručnjaka za lečenje migrena kod dece

- Redovno pratiti detetovu istoriju bolesti i raditi fizička istraživanja, koja uključuju prisustvo neurologa ili specijaliste za glavobolje.

- Uključiti kognitivno-bihejvioralnu terapiju sa amitriptilinom kako bi se redukovala učestalost migrena.

- Podstaći dete na dovoljnu količinu sna, redovne obroke i odgovarajuću hidrataciju.

- Koristiti ibuprofen, triptane i kombinovati sumatriptan/naproksen tokom napada, kako bi se bol olakšao.

- Izbegavanje botoksa, jer, iako je efektan kod odraslih, kod dece i tinejdžera nije.

Povezane vesti

Doktori i stručnjaci su izdvojili ovih par stvari, ali su istakli i važnost promene stila života. Mnogi roditelji su se požalili da deca imaju veće glavobolje ako ne spavaju dovoljno, ne jedu redovno, ili pak ne piju dovoljno vode. To je vrlo važno "gorivo" za mozak, jer bez toga dolazi do širenja krvnih sudova, što je uzrok raznih glavobolja.

"Zdrave navike su mehanizam koji mozgu dozvoljava da sve nadoknadi. Mozak je pod stresom zbog dehidratacije i neredovnih obroka i spavanja", rekao je doktor Harši.

Stres u školi i kod kuće može biti povezan sa migrenama

Kognitivno-bihejvioralna terapija je važna kod velikog broja pacijenata, jer im pomaže da nauče da kontrolišu bol. Obezbeđuje im se strategija koja im može služiti da se izbore sa okidačima migrena, poput važnog testa u školi.

Mnogi stresori, kao što su poteškoće u školi ili kod kuće, negativno utiču na migrene. Ispostavilo se da se migrene najčešće javljaju ponedeljkom, ili pak na početku školske godine. Stres se odmah oslikava na bol.

Stručnjaci predlažu otvorenost prema kognitivno-bihejvioralnoj terapiji još pre početka školske godine - ako se pre polaska u školu migrene ne umire, negativno će uticati i na detetov uspeh na časovima.

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica