Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 nepodnošljivih dečjih navika koje u stvari pomažu njihovom razvoju

Sledeći put kada vaše dete počne da baca hranu, da pravi haos ili počne da vrišti, verovatno ćete na to gledati na potpuno drugačiji način.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U nekim trenucima, svaka mama se oseti kao da je njeno dete stvoreno da je testira. Vaše mirna bebica je kao preko noći postala dete koje nekontrolisano kuka i prečesto govori "ne". To je scenario većine nervoznih mališana, koji na taj način pokušavaju da uče o svetu i sebi. To su u stvari važne prekretnice u životu.

1. Igranje sa hranom

Proveli ste toliko vremena u pripremi hrane za dete, da bi ona čim je postavite završila u njegovoj kosi, odeći, u ustima psa ili prosto bila bačena na pod. Nemojte gubiti strpljenje prerano.

Istraživanja su pokazala da deca koja prave nered dok jedu bolje i brže uče nego  ona koja su uredna. Studija je posmatrala grupu od 72 deteta i pokazala da oni koji su se igrali, pa čak i bacali hranu, uče reči kao asocijacije mnogo brže od mirnih, lakše i tačnije imenuju i identifikuju predmete. Pokazalo se i to da brže uče oni koji jedu i igraju se u visokoj stolici nego za stolom. Rano učenje je važno, jer se povezuje sa kognitivnim razvojem kasnije u životu.

2. Manjak pažnje

Mališani imaju vrlo ograničen raspon pažnje. U jednom trenutku će  se šetati po dvorištu, a u drugom ćete naleteti na dete kako promatra travu. Sve je to u redu dok ste slobodni i imate vremena da pazite na dete, ali može biti jako frustrirajuće ako se to dešava kada nemate dovoljno vremena. Eksperti su naglasli da postoje aktivnosti kojima je potrebno više da zadrže pažnju vašeg deteta. Ovo deca ne rade da bi vas nervirala, već zato što na taj način istražuju svet oko sebe, uče i skladište informacije.

Povezane vesti

3. Pravljenje nereda

Deca generalno vole da prave nered svojim igračkama, obojenim prstima, crtajući po zidu ili praveći hranu od blata. Ova kreativna igra je dobra za razvoj vašeg deteta na mnogo načina. Istraživanje je otkrilo da prihvatanje ovakve igre pomaže vašem detetu da razvije mišljenje, sposobnost učenja i kreativnost. Uz to, benefit je u jezičkom razvoju, kognitivnom rastu, razvoju finih motornih veština, rešavanju problema i socijalnoj interakciji. Naravno, postoji i ono ponašanje koje je neprihvatljivo, poput crtanja po zidu. Ipak, možete napraviti sigurnu zonu i odrediti granice kreativnosti i igre.

4. Pomeranje granica

Istog trenutka kako postavite granice, vaš mališan je spreman da ih pomera, te morate da se borite sa njim. Kao da sva ta borba traje čitavu večnost. Nažalost, pomeranje granica je prirodni deo razvoja. One su važne jer postavljaju limite, koji stvaraju osećaj sigurnosti. 

5. Ne znači ne

Uzbuđeno ste želeli da propriča, pokazivali slikovnice i dozvoljavali detetu da istražuje svet i u isto vreme mu govorili nazive svega. Sve to što ste radili se čini kao da se izbrisalo omiljenom reči koju neprestano govore - ne. Ovo je, u stvari, način da pronađu sopstvenu nezavisnost. Tokom prve godine života, vaša beba ne vidi sebe kao samostalnu jedinku odvojenu u odnosu na vas (zato plače ukoliko se udaljite, jer misli da ste je napustili zauvek). Ovo se tokom druge godine života menja, jer vremenom počinje da shvata da je jedinka sama za sebe. Ohrabrivanjem da rade stvari samostalno, poput odabira i obuvanja obuće, možete umiriti ostale "bitke", poput rasprave da kupaći kostim ne može da nosi zimi. Dajte detetu posliće koje mogu obaviti sami, poput hranjenja životinje. Najvažnije je da imate mnogo strpljenja. Nije lako uvući obe noge u pantalone, niti dobro usmeriti viljušku u usta, ali dozvolite detetu da ima neku vrstu samostalnosti, jer će na taj način steći samopouzdanje, spoznati granice i ojačati svoje motorne sposobnosti.

Povezane vesti

6. Veliki napadi besa

U jednom trenutku je nasmejana, srećna beba, a u drugom vrišti, baca se po podu bez ikakve kontrole, a vi ostajete potpuno zbunjeni, pitajući se o čemu se radi. Ovo je, nažalost, deo dečjeg života. Ovakvo ponašanje počinje još u 12. mesecu života i traje do četvrte godine. Probajte da se stavite u detetovu kožu na momenat. Ono uči o životu tako ubrzano, a ne uspeva da potpuno verbalizuje svoje namere, pa čak nekad ni potpuno da kontroliše ruke i noge. Taj napad je njegov način da svom svetu i okruženju da smisao. Razumevanje identifikovanje korena tog napada može vam oboma pomoći da se izborite. najčešći uzroci su frustracija, pokazivanje samostalnosti, osećaj preplavljenosti, osećaj nemanja kontrole, previše ili čak premalo granica, glad, umor, dosada. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica