Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgajite samostalno i sposobno dete: RIE metod vaspitanja

RIE metod vaspitanja stekao je veoma veliku popularnost među roditeljima širom sveta, a koje su njegove osnove i kakvi ljudi će postati vaši mališani ukoliko ga primenjujete, saznajte u tekstu koji sledi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svaki roditelj istražuje i traži metod vaspitanja ili više njih, koji odgovaraju senzibilitetu i karakteru njegovog deteta. Jedan od veoma prihvaćenih poslednjih godina postao je Resources for Infant Educarers, poznatiji kao RIE metod vaspitanja, koji su prihvatili i primenjuju i mnogi poznati roditelji.

Ovaj metod ima za cilj da poveća nezavisnost i sposobnost budućih odraslih jedinki, a jedan od osnovnih principa je da pustite dete da samo uči i istražuje, tako što ga nećete forsirati da na primer, provodi vreme na stomaku ili da sedi uspravno pre nego što samo pokaže da je spremno.

Povezane vesti

Smatra se da stvari kao što su igračke i časovi sporta samo odvlače pažnju deci kojoj su zapravo potrebna relaksacija i prirodna stimulacija kako bi se potpuno razvila. Jedna od kontroverzi koje prate ovaj metod je ta što oni koji ga primenjuju smatraju da kada dete plače ne treba ga tešiti, već ga pustiti da plače dok se ne umiri samo.

Nastanak metodaOvaj metod osnovala je 1978. godine Marta Gerber, koja je posmatrala odnose između roditelja i dece, te savetovala da odrasli treba da dozvole svojoj deci da rešavaju sopstvene probleme bez uplitanja.

Osnove RIE metode

U osnovi RIE metode nalazi se poštovanje deteta.

Nije dovoljno samo da poštujete bebu, moramo i da joj pokažemo to poštovanje svaki put kada komuniciramo sa njom. Poštovati dete znači ponašati se prema njemu kao prema jedinstvenom ljudskom biću od samog rođenja, jer deca znaju mnogo više nego što mi mislimo.

Cilj metoda

Cilj metoda je da se odgaji autentično dete jer se takvo dete oseća sigurno, bude samostalno, oseća se kompetentno da samo uradi neki zadatak i bude povezano sa ljudima.

Ovom metodom vaspitanja pomažete detetu da se oseća sigurno, da oseća da ga cenite, da oseća "hej, neko je iskreno zainteresovan za mene", a sve to postižete na način kojim ga gledate i slušate. Način na koji komunicirate sa detetom utiče na celokupnu ličnost deteta i ugao iz kog će posmatrati svet.

Povezane vesti

Poverenje u sposobnosti novorođenčeta

Roditelji koji praktikuju ovaj metod veruju da i novorođenče može da bude inicijator, i da istražuje svoje sposobnosti.

Upravo to poverenje je pomoć koja je potrebna detetu kako bi naučilo da uživa u otkrivanju spostvenih sposobnosti.

Posmatranje

Ovaj metod koji u osnovi ima poštovanje deteta, u praktičnoj primeni zasniva se na posmatranju. RIE metod podstiče roditelje da što više pažljivo posmatraju svoje dete kako bi razumeli način na koji ono komunicira, kako bi razumeli njegove potrebe. 

Što je više posmatranja, to je veće razumevanje. Što više razumemo dete više i cenimo njegovu sposobnost brzog učenja, koja je naročito izražena tokom prve tri godine života. Kada vidimo šta sve naše dete može da uradi samostalno, sve manje ga podučavamo, a sve više mu obezbeđujemo stimulativno okruženje.

Povezane vesti

Uključivanje deteta

Tokom uobičajenih aktivnosti koje se tiču nege deteta (menjanje pelena, hranjenje, kupanje...) čak i novorođenče može da postane aktivan učesnik, ako se roditelji potrude. Roditelji su ti koji stvaraju šanse za interakciju, saradnju i obostrano uživanje u svakom trenutku koji provode sa detetom. 

"Napunjena" pozitivnim iskutvima, beba je spremna da istražuje okruženje uz minimalnu intervenciju i mešanje odraslih.

Veoma je važno tokom primene ovog metoda da se detetu ne tepa, nego da se sa njim razgovara kao sa odraslim čovekom.

Okruženje

Uloga roditelja je da detetu obezbedi okruženje u kom ono može nesmetano da radi sve one stvari koje su mu prirodne. Što je okruženje predvidivije i poznatije, bebama je lakše da uče.

Kako postaju aktivnije, bebama je potreban bezbedniji prostor za kretanje. Njihova prirodna želja za kretanjem ne sme biti sputana neadekvatnim okruženjem.

Takođe, detetu se daje da se igra, na primer, sa šerpicama i kašikama, umesto skupim, svetlećim igračkama koje proizvode razne zvukove.

Povezane vesti

Vreme za neometanu igru i istraživanje

Jedno od načela RIE metoda je da se detetu obezbedi mnogo vremena za neometanu, samostalnu igru. Umesto da pokušavate da naučite dete novim veštinama, cenite i divite se onome što beba već zna i radi u tom trenutku.

Doslednost

Za uspešnost ovog metoda važno je rano uspostavljanje granica i dosledno pridržavanje osnovama metoda.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica