Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noćna mora svakog roditelja: Dečije prenemaganje - kako se izboriti sa ovim nepoželjnim ponašanjem?

Ukoliko nešto ne preduzmete, dečije prenemaganje koje je prilično frustrirajuće za roditelje, može da postane svakodnevica. Elizabet Pantlej, ekspert za roditeljstvo, objašnjava zašto se deca prenemažu i kako možete da promenite ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

"'Joguuurt, hoćuuu jogurt', moj sin je počeo da se prenemaže i baca po podu a moje strpljenje je polako popuštalo. Dečije prenemaganje me dovodi do ludila. Sa jedne strane ne želim da moje dete shvati da će takvim ponašanjem dobiti ono što želi, a sa druge strane on nema još ni dve pune godine pa se pitam da li on ima dovoljno samokontrole da lepo zatraži šta želi i kako da da ga naučim da je stekne."

Kako bi rešila problem, ova mama se obratila ekspertu za roditeljstvo Elizabet Pantlej.

"Mala deca znaju šta žele, ali nisu naučila da to ljubazno zatraže. Njihova osećanja su površna, oni ne razmišljaju o manirima, samo o trenutnim potrebama", istakla je Elizabet i dala nekoliko saveta roditeljima koji imaju istu dilemu.

Povezane vesti

Kako rešiti ovaj problem?

I deca mlađa od tri godine mogu da nauče da se lepo ponašaju, jedini problem je to što je potrebno dosta vremena i vežbe. Za to vreme treba obratiti pažnju na sopstveno ponašanje. Umesto da kažete: "Nemoj da se prenemažeš!", možete reći: "Nije lepo da se tako vrištiš, ako nešto želiš možeš lepo da pitaš mamu". Zapamtite, da i načinom na koji ispravljate dečije ponašanje učite decu kako da se ponašaju.

Elizabet napominje da roditelji treba da izbegavaju rečenice poput: "Ma šta kažeš?" ili "Reci magičnu reč", sa namerom da nateraju dete da na drugačiji način izrazi potrebe.

Povezane vesti

Obratite pažnju. Prenemaganje kao i napadi besa imaju određene okidače kao što su: umor, glad, želja za pažnjom ili preterana izloženost. Ako uspete da prepoznate ove okidače pre nego što dovedu do posledica, tj. do prenemaganja ili napada besa, moći ćete i da ih sprečite.

Kada se dete prenemaže, kod roditelja se javljaju strahovi da će se ono tako uvek ponašati i da se verovatno i ne bi prenemagao 'da smo mi bolji roditelji'. Umesto da posmatrate ovo neželjeno ponašanje kao rezultat lošeg vaspitanja, posmatrajte ga kao priliku da naučite dete kako da bude ljubazno i to ne samo rečima nego i delima.

"Deca ne znaju ovo instiktivno, potrebno je da ih naučimo i da sa njima vežbamo", savetuje Elizabet.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica