Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li moje dete ima 'lošeg' druga? 4 načina da sprečite negativan uticaj drugog deteta na vaše

Primetili ste da vaše dete nije isto otkako ima novog prijatelja - većinu vremene je tužno, povučeno ili besno? Saznajte da li uzrok leži u novom prijateljstvu i šta bi trebalo da učinite u toj situaciji.

  Izvor: Foto: Profimedia

Sigurno se sećate mamine rečenice kad ste bili mali "On/ona loše utiče na tebe, ne želim da se družiš sa njim/njom!", a vi ste bili zbunjeni, čak i ljuti, zato što je vaš prijatelj bio najzanimljivija osoba koju poznjete. 

Da li se zaista radi o lošem prijatelju?

Ako je vaše povučeno dete postalo prijatelj sa detetom koje je glasno i pričljivo ne znači automtski da je ono loše. Dečija prijateljstva uglavnom sponatano nastaju, na osnovu zajedničkih interesovanja, zajadničkih aktivnosti itd. Veoma često stidljiva deca sklapaju prijateljstva sa decom koja su različita od njih, koja su glasna i komunikativna.

Ako niste sigurni da li je dete koje se druži sa vašim, samo karakterno drugačije ili zaista ima loš uticaj, postoje načini da to utvrdite, a psiholog Rafiaza Begum navodi sledeće pokazatelje:

- Kada vam dete prepričava neke njihove zajedničke odgađaje, oni se u uvek odnose na problem sa autoritetom, uznemiravanje i ismejavanje druge dece. 

- Prijatelj je nepristojan prema vama i prema ostalim starijim osobama 

- Prijatelj nametno nastoji da iznervira drge svojim postupcima

- Brzo se izbervira i sklon je izlivima besa

Povezane vesti

Zašto neka deca imaju poroblem u ponašanju

Kornelija Dahinten, porodični terapeut, smatra da se deca ne rađaju loša, već da određeni uslovi sredine oblikuju ličnost deteta. Takvi uslovi su nezdravi i nestabilni obrasci vezivanja u detinjstvu sa roditeljima koji su uglavnom emotivno i fizički distancirani od deteta u periodu kada su mu najpotrebniji.  

Ako u porodičnoj istoriji deteta postoje psihološki poroblemi i zloupotreba supstanci, postoji velika verovatnoća da će dete biti problematično.  

Neprilagođeno ponašanje ove dece nije namerno i ona na ovaj način izražavaju emocije onako kako najbolje umeju. Ova deca sigurno ne provode vreme razmišljajući "Hm, mama obraća pažnju na mene samo ako uradim nešto loše", ili " Mislim da me ljudi uopšte ne vole, što me baš nervira, probaću da uradim nešto loše kako bi im privukao pažnju". Možda se ovakvo ponašanje interpretira na ovaj način ali oni loše stvari ne čine namerno i ne planiraju ih. 

Pokazatelji da je vaše dete u neadekvatnom društvu

1. Prijatelj ga konstantno ismejava, njegovo ponašanje, oblačenje, porodicu itd.

2. Vaše dete je opsednuto time da se povinuje željama prijatelja, zanemarilo je ostale prijatelje i pestalo je da se bavi nekim stavrima koje su ga ranije interesovale.

3. Vaše dete je počelo da se ponaša kao buntovnik - pravi probleme u školi, krši pravila, postalo je nepristojno prema članovima porodice.

4. Dete uvek provodi vreme kod prijatelja a nikada ga ne dovodi kući. 

5. Stalno svađa sa prijateljem, a razlog svađe je uvek to što je vaše dete nešto skirivilo.

6. Prijatelj stalno pokušava da ismeva vaše dete.

7. Vaše dete je već duže vreme tužno, besno i povučeno.

Povezane vesti

5 tipova "loših" prijatelja

1. Povuci/potegni: juri vaše dete kako bi se sa njim družilo ali čim vaše dete predloži neku zajedničku aktivnost, ono se povuče.

2. Posedovanje: vidno uznemiri kada se vaše dete igra ili poželi da se igra da drugom decom.

3. Opterećujuće: ako mu se nešto loše dogodi, vaše dete će morati da trpi njegove frustracije i bes.

4. Uvek reci da: očekuje da se vaše dete slaže u svemu sa njim, inače postaje veoma uznemireno.

5. Uticajno: kada jeljuto na vaše dete, utiče na ostalu decu da se ne druže sa njim. 

4 načina na koja možete da prekinete loše prijateljstvo, a da ne narušite odnos sa svojim detetom

Ne forsirajte dete da prestane da se druži sa 'lošim' drugom

Ovo vam nikako neće doneti rezultate koje očekujete. Sve što može da se desi jeste da vi i vaše dete pokvarite odnos, a dete će iz potrebe da se pobuni još više želeti da se druži sa detetom koje smatrate lošim. 

Umesto toga, porazgovarajte otvoreno sa detetom. Budite strpljivi i sačekajte da dete izrazi mišljenje. Možete mu postaviti ova apitanja: "Da li je ponašanje tvog prijatelja u skladu sa tvojim uverenjima?" ili "Da li misliš da tvoj prijatelj govori i radi stvari koje su ok?". 

Povezane vesti

Nakon što dete bude iskazalo svoje mišljenje, recite mu i šta vi mislite o tome. Budie jasni. Možete reći "Nije mi se svideo način na koji je tvoj drug juče postupio prema Milici u školi, ne bih volela da i ti povređuješ nečija osesaćanja na taj način". Tako će vaše dete bolje razumeti zašto ste zabrinuti. 

Pozovite prijatelja vašeg deteta i njegove roditelje u goste

Na ovaj način imaćete kontrolu nad situacijom i ako se bilo kakav roblem desi možete suptilo da im ukažete na njega. U slučaju da roditelji tog deteta nisu baš otvoreni za saradnju, uvek se možete obratiti profesorima sa pričom da smatrate da drug vašeg deteta ima porodične porbleme i da mu je možda potrebna pomoć. 

Ohrabrite dete da krene da se bavi nekim aktivnostima

Na primer, dete može da krene na plivanje, na časove klavira ili tome slično. Ovo će mu ispuniti vreme i imaće manje vremena za druženje sa lošim detetom. Osim toga, imaće priliku da upozna nove prijatelje. Kada vaše dete počne da se druži sa drugom decom, više neće biti uplašeno od toga da prekine kontakt sa detetom koje loše utiče na njega. 

Budite dobar model ponašanja

Budite promena koju želite da vidite kod deteta. Povedite dete sa sobom kada idete na ručak sa vašim prijateljem. Dete će imati prilike da vidi kako izgleda prijateljstvo koje se zasniva na uzajamnom poštovanju i koje se sa ljubavlju neguje. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica