Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moje dete bi napolje u Betmen kostimu: Kada je vreme da dozvolite detetu da samo izabere odeću?

Naučiti decu da postanu odgovorna bića a ne ugušiti, pri tome, njihovu kreativnost, veliki je izazov za roditelje. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da lako izvršite ovaj zadatak.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Sigurno ne želite da 'ugušite' dečiji razigrani duh, ali isto tako nije poželjno da ih svakodnevno izvodite napolje obučene u 'dinosaorus odelo'. Posao roditelja može biti pravi izazov, ali uvek izdvojte vreme da dete posavetujete oko izbora odeće. Ovih nekoliko saveta će vam u tome pomoći.

Budite potizitivni kada ih oblačite 

Ovo je bitan savet zato što u trenucima kada vaše malo dete doživljava promene, reči ohrabrenja su sve što mu treba u tom trenutku. Deca su prilično intuitivna i mogu da osete vaše raspložene i osetljiva su na promene iz okoline. Zato je dobar savet da kada ih, na primer, oblačite za izlazak iz kuće budete opušteni i to pretvorite u zabavu. U suprotnom ako ste prilikom oblačenja negativni i mrzovoljni detetu će to ostati u lošem sećanju. 

Komunicirajte sa detetom na više načina

Već je odavno poznato da deca upijaju sve naše pokrete, reči, mimiku i da su im rodtelji najveći uzori. Zato ako želite da vaše dete napravi dobre izbore, postarajte se da i vi isto radite.

Povezane vesti

Na primer, kada je hladno vreme napolju, objasnite detetu da mama mora da nosi pletenu kapu zato što joj je tako toplije. Onda ih pitajte: 'Da li te tvoja piratska kapa štiti od hladnoće?'. Zatim, ponudite soluciju, kažite: " Hajde da pronađemo neku drugu kapu koja će ugrejati tvoje uši" i objasnite detetu da se za različite prilike različito oblačimo. Ohrabrite ga da napravi razliku i donosi bolje odluke. 

Uskladite odeću sa prilikom

Sledeći put kada imate neku svečanu priliku, uključite dete u proces oblačenja. Ako je u pitanju svadba pokažite mu kakvu haljinu ste kupili, i zašto baš takvu haljinu. Objasnite mu zašto je svečana odeća poželjna na svečanim prilikama i da bi bilo neobično kada bismo se pojavili u odeći koju koristimo za svaki dan. Na taj način učite decu da formalnu odeću povezuju sa formalnim prilikama, da haljinu za princeze neće izabrati da nose u školu. 

Isplanirajte šoping 

Dozvolite deci da sama odaberu šta žele da obuku odmah na početku, ako je moguće. Ako su u periodu kada nose odeću između dva broja, onda je to idelana prilika da nauče da olučuju o tome šta im najviše odgovara. Ako detetu trebaju nove pantalone ili gaće, objasnite im da u šoping idete s tim razlogom. Možda ćete morati da kažete "ne" kostimu za Noć veštica ali dete će svakako imati nezaboravno iskustvo koje će mu pomoću u budućem izboru. 

Prilagodite odeću dečijim potrebama

Poželjno je da nučite mališane da odeća može da bude sjajan način da izraze sebe i pokažu se u pozitivnom svetlu. Nekada je potrebno da obratite pažnju na to šta vaša deca vole i šta ih privlači kako biste ih ohrabrili u tome kada je potrebno. Ako vaše dete voli muziku, onda su rokenrol starke pravi izbor za njega. 

Deca uče od vas

Deca se ugledaju na vas, žele da uče od vas, žele da budu kao vi. Iskoristite to na pravi način. Kako biste ih ohrabrili da prave dobar izbor odeće, postavite im ova pitanja: "Da li ti se svijđa haljina koju je mama izabrala da obuče danas? Ti imaš jednu skoro  istu takvu, da li bi volela da je obučeš za školu?". Ovakva pitanja su dobra zato što se dete ohrabruje da i ubuduće razmišlja na taj način.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica