Kad se prisećamo detinjstva, najranija sećanja retko sežu pre četvrte ili pete godine. Taj fenomen stručnjaci objašnjavaju pojmom infantilna amnezija. Premda se neki sećaju upečatljivog događaja iz najranijeg detinjstva, teško je proceniti da li je reč o pravom sećanju ili su zbog čestog prepričavanja stvorili slike događaja.

"Dete pamti od rođenja, ali u najranijim danima govorimo o kratkoročnom pamćenju koje se s vremenom polako produžava. Kratkoročno pamćenje rezultat je nerazvijenih i nepovezanih delova mozga zaslužnih za dugoročno pamćenje", objašnjava psihoterapeutkinja Lina Đulvat iz Psihološkog centra "Razvoj". 

Prve godine života su period kad usvajamo brojna iskustva znatno više nego ikad kasnije u životu, ali ipak sećanja na njih s vremenom nestanu. Dete će se u predškolskoj dobi prisetiti događaja iz ranijeg detinjstva, alo to sećanje, ako nije rezultat intenzivnog događaja ili vezan uz jake emocije, vremenom će izbledeti.

Prepričavanje događaja će osvežavati sećanje, ali takođe uz pomoć fotografija i priča deca organizuju svoja sećanja, za koja je teško reći jesu li rezultat isključivo iskustva ili su nadopunjena fotografijama.

Foto: Shutterstock

"Pamtimo ono što je vezano uz snažne emocije. Pamtimo ako smo savladali neki važan cilj, pamtimo ljude i događaje uz koje smo se osećali sigurno, zaštićeno, veoma prijatno ili pak suprotno. Osećaj priziva sećanje. Tako ćemo često čuti da starija osoba jako dobro pamti svoju najraniju okolinu, ulicu gde je odrasla, prve prijatelje, prva postignuća, ali isto tako i situacije gde se osećala ustrašeno, prestravljeno i ugroženo. Zato možemo reći da sećanja prizivaju emocije", kaže Đulvat dodajući da se možda uvek ne sećamo šta se dogodilo s drugom osobom, ali svakako pamtimo osećaj vezan uz to.

Tako se među pet stvari koje deca najčešće pamte o svojim roditeljima na prvom mestu nalazi sećanje na vreme kad su se osećali sigurno s roditeljima. Ovde je reč o tome da svako dete ima potrebu da se oseća zaštićeno, pa će se zato verovatno sećati kako ste “oterali čudovište ispod kreveta” ili ste ga tešili nakon ružnog sna. 

Deca mere ljubav koju neko ima prema njima po količini nepodijeljene pažnje koju dobiju. Trenutak u kojem prestajete da radite nešto i ispunite detetovu želju da se poigrate s njim urezaće se duboko u njihovo srce i um. Sledeća važna stvar koje će se deca sećati je naš odnos prema partneru. Gledajući odnos između roditelja dete će formirati pogled o ljubavi. Pružite im stoga sigurnost koja proizlazi iz međusobne ljubavi i uvažavanja.

Pazite kako razgovarate s decom i šta govorite o njima jer na njihovo samopoštovanje snažno utiču reči roditelja. Uprkos tome što deca povremeno vole spontanost, ipak imaju usađenu duboku potrebu za predvidivim ponašanjem i poznatim situacijama. Deca će pamtiti kako ste im organizovali rođendane, porodična druženja ili kako ste svake nedelje uživali u zajedničkom ručku na kojem se okupe svi članovi porodice.