Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti stručnjaka: Kada i kako bi deca trebalo da koriste mobilni telefon

Postoje brojni razlozi zašto mlađe dete ne bi trebalo da ima mobilni telefon, posebno smartfon, tvrdi dr Aleksandra Jovanović Mađar.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pitanje na koje mnogi roditelji pred početak školske godine nemaju pravi odgovor je kada njihovo dete treba da dobije mobilni telefon. Za dečijeg psihologa i psihoterapeuta dr Aleksandru Jovanović Mađar dileme nema. Mobilni telefon apsolutno nije potreban detetu koje pohađa mlađe razrede osnovne škole.

Gotovo 90 odsto dece u Srbiji danas ima pristup internetu preko nekog od uređaja, bilo da je reč o njihovom ili roditeljskom telefonu, tabletu, kompjuteru... A čak tri četvrtine onih, u populaciji od osam do 17 godina, koji imaju neki od mobilnih uređaja imaju smartfon, pokazuje istraživanje koje je sproveo UNICEF.

Povezane vesti

- Ne stoji obrazloženje koje mnogi roditelji imaju da tako u svakom trenutku mogu da znaju gde im je dete. Deca mlađih razreda ne mogu bez pratnje da napuste školu. Škola, na kraju krajeva, uvek obavesti roditelje ako se nešto nepredviđeno dogodi. A ako roditelji baš hitno moraju da se čuju sa detetom, to uvek mogu da urade preko nastavnikovog mobilnog telefona - ocenjuje Jovanović Mađar.

Kada je reč o starijoj deci, odluka je, kako kaže, na roditeljima i njihovoj proceni da li je deteteu telefon potreba i da li je zrelo za ovaj uređaj. Istovremeno treba odoleti dečijem pritisku koje će, gotovo u svakom trenutku, “potezati” argument da svi njegovi drugari imaju telefone.

- Moj savet roditeljima je da nikako deci ne kupuju neke skupe telefone. Ako je cilj samo da u svakom trenutku mogu da čuju dete, da znaju gde se nalazi i šta radi, onda je neki najjednostavniji telefon, koji nudi samo opcije razgovora i slanja SMS-a, sasvim dovoljan - kaže dr Aleksandra Jovanović Mađar.

Druga stvar je to što će deca uvek tražiti neki skuplji telefon sa više mogućnosti.

- U tom slučaju, međutim, dovodi se u pitanje prava svrha kupovine telefona - primećuje ona, i dodaje da nije štetan sam telefon, već samo neke njegove karakteristike i način upotrebe.

Ona navodi i nekoliko glavnih razloga zbog čega deca ne bi trebalo da imaju mobilne telefone, pre svega smatrfone.

Skretanje pažnje

Većina dece telefone koristi za igrice, dopisivanje sa drugarima preko sms-a ili društevnih mreža. Svaka poruka ili notifikacija koja stigne, skreće pažnju deteta sa onoga što radi. To je naročito veliki problem ako se ta komunikacija odvija tokom časa.

Vršnjačko nasilje

Što je bolji i skuplji telefon koje dete ima, veća je šansa da postane meta mekog školskog nasilnika koji će pokušati da mu otme uređaj. Ima, prema rečima dr Aleksandre Jovanović Mađar, i takvih slučajeva da nasilnik uzme nekome telefon samo da bi on telefonirao, pa ga potom vrati vlasniku.

Povezane vesti

Isticanje socijalnih razlika

Ovo je još jedan od načina da se pokaže da neko “ima pare”. To dalje dovodi do nadmetanja u tome ko će da ima bolji telefon. Na žalost, mnogi roditelji pristaju da učestvuju u ovom takmičenju, kupujući deci skupe telefone, nauštrb nekih drugih stvari.

Manje druženja

Deca su sve više zadubljena u svoje telefone na kojima igraju igrice i druže se sa osobama preko interneta, umesto sa drugarima oko sebe. To dovodi do stvaranaja asocijalnih osoba koje smatraju da im vršnjaci, praktično, nisu neophodni.

Nepoznati ljudi

Pri komunikaciji preko društvenih mreža uvek postoji mogućnost da se dete poveže sa osobom koja je, zapravo, kreirala lažni profil. Detetu, naime, niko ne može da garantuje da je osoba sa kojom četuje zaista ta za koju se predstavlja da jeste.

Upravo je to, prema istraživanju UNICEF-a potencijalno najveći rizik koji vreba na internetu. Dlede potom: izlaganje dece štetnim sadržajima (nasilje, ubistva, mučenja, pornografija...), uznemiravanje preko interenta, seksulano uznemiravanje, krađa ili zloupotreba ličnih podataka, trgovina ljudima, izlaganje štetnim savetima i predlozima, npr. verskim ili zdravstvenim...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica