Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobre i loše metode vaspitavanja: Prevencija problema umesto kažnjavanja

Na koji način se definiše pojam dečijeg vaspitanja i šta bi trebalo da podrazumeva, a šta ne?

  Izvor: Foto: Profimedia

Vaspitanje dece trebalo bi posmatrati kao proces podučavanja dece životnim lekcijama, a ne kao splet metoda pomoću kojih ćete ih kažnjavati zbog lošeg ponašanja. 

Kada svojoj deci predstavite obrazac pravilnog ponašanja i postavite jasne granice i očekivanja, stvorili ste uslove za njihovo sazrevanje u željenom pravcu. Vaspitanje se stoga u većoj meri svodi na prevenciju problema u ponašanju nego na kažnjavanje koje predstavlja tek retku i najčešće nepotrebnu konsekvencu.

Povezane vesti

Šta vaspitanje dece zapravo označava?

Učenje i podučavanje

Prvi korak u procesu vaspitavanja jeste ukazivanje na pravilne obrasce ponašanja. Iskoristite trenutak kada vaše dete prvi put slaže ili pokaže sebičluk da ukažete na grešku i jasno naznačite koje alternative tom ponašanju postoje.

Postavljanje granica

Od početka morate postavljati jasne granice dečijem ponašanju. Nejasno postavljene granice čine decu nesigurnom, izgubljenom i nesposobnom da se samodisciplinuju što u budućnosti može dovesti do ozbiljnih problema.

Ispravljanje

Kada morate da kaznite dete zbog toga što je uradilo nešto pogrešno, učinite to na pozitivan i logičan način kako bi naučilo da preuzme odgovornost za svoje postupke. Na primer, ako ne spremi sto nakon što ste ga nekoliko puta zamolili, mogao bi izgubiti konkretne privilegije kao što je vreme za gledanje televizije. Kada su pravila jasna, i konsekvence njihovog kršenja logične i odgovarajuće, vaše dete će naučiti kako da reguliše sopstvene akcije.

Ukazivanje poštovanja

Na isti način na koji želite da se vaše dete odnosi prema vama, odnosite se i vi prema njemu. Nemojte nikad izbegavati da mu stavite do znanja da ga volite i poštujete. Slušajte šta vam govori, poštujte njegova mišljenja i uvek mu jasno objašnjavajte zašto je jedno ponašanje dobro, a drugo loše.

Povezane vesti

Doslednost

Kada jednom uspostavite određeno pravilo, kaznu ili nagradu, trudite se da bude ispoštovano i u svakoj narednoj prilici. U suprotnom, možete kod deteta izazvati konfuziju i ozlojeđenost i ugroziti sam proces vaspitanja jer deci neće biti sasvim jasno šta se od njih očekuje, a šta ne.

Saradnja

Vaspitanje ne podrazumeva da svojoj deci određujete svaki korak i uspostavljate svoju volju diktatorskim metodima. Roditelj bi, osim toga morao i da razgovara sa svojim detetom, da bude spreman da sasluša njegovo mišljenje o pojedinim stvarima. Ovo je vrlo važan način na koji ćete pokazati svom detetu da vam je stalo do njegovih osećanja i stavova. Osim toga, samo na ovaj način dete će početi da shvata zbog čega određena pravila postoje i zašto je to dobro za njih.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica