Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Laganje - loša navika koju deca uče od roditelja

Kada nam otac ili majka izgovore čak i najmanju laž, mi se navikavamo na laganje, a da to nismo ni primetili, ističe cenjeni doktor Cengiz Akaja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Cengiz Akaja, lekar na Medicinskom fakultetu Univerziteta Uludag iz Turske, izjavio je da deca prate pokrete i ponašanja svojih roditelja i da su im oni uzor, te da na taj način formiraju svoju ličnost.

Povezane vesti

“Kada nam otac ili majka izgovore čak i najmanju laž, mi se navikavamo na laganje, a da to nismo ni primetili", ističe doktor Akaja i dodaje da porodica kao i bliža okolina utiču na ponašanje pojedinca.

“Usvajamo pojedine dobre ili loše strane. Tako i laganje učimo od roditelja. Počinjemo da učimo još kao sasvim mali. Kada roditelji počnu da lažu, mi se navikavamo na laž, a to se odražava na našu ličnost”, rekao je on.

Ovaj lekar takođe naglašava i to da laž nije poput govora i vida, odnosno nešto što mozak sam radi, jer u mozgu ne postoji ništa što bi podstaklo na laž i da u njemu nema centra za laž.

Povezane vesti

Akaja isto tako ističe, kako se veličina laži menja i od situacije u kojoj se osoba nalazi.

“Osoba koja može imati empatiju prema potrebama drugih ljudi, kao što ima prema svojima, koja ima formiranu ličnost, ili neće lagati ili su to laži koje ne mogu u velikoj meri da naude drugima. Ako je osoba sebična i misli samo na sebe, njene laži su mnogo štetnije”.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica