Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditeljske dileme: Da li je moja ćerka 'zločesta'?

Devet znakova koji ukazuju na to da je vreme da roditelji reaguju na (neadekvatno) ponašanje svoje devojčice.

 Izvor: Foto: Profimedia

Deca mogu da ispoljavaju agresivnost u ponašanju, tako da roditelji i nastavnici to često i ne primete, a devojčice su naročito sklone takvom vidu ponašanja. One češće od dečaka šire glasine o nekome, izgovaraju pogrdne reči, isključuju prijatelje iz društva i manipulišu kako bi dobile ono što žele. Na roditeljima je da, ukoliko primete takvo ponašanje kod svoje mezimice, reaguju na odgovorajući način.

Otkrivamo vam devet znakova koji otkrivaju "zločeste" devojčice.

Povezane vesti

1. Ona organizuje grupe za svaku svoju aktivnost (a mnoge koji joj se ne sviđaju isključuje iz njih). Ukoliko se vaša ćerka loše ponaša prema onima koje isključuje iz svoje grupe, vreme je da reagujete na njeno loše ponašanje.

2. Voli da kontroliše druge i da "komanduje". Deca su često u centru pažnje, ali za to mora da postoji granica. Ukoliko dete nastavlja sa tim da su samo njegove želje bitne i usput naređuje svima, najverovatnije se tako ponaša i u odnosu sa svojim vršnjacima.

Povezane vesti

3. Voli da ucenjuje. Ukoliko ste nekada čuli kako vaša ćerka tretira druge devojčice sa "Ako ne uradiš to i to, reći ću te mami", onda to ukazuje na loše ponašanje. Razgovarajte sa njom, naučite je kako da se lepo ophodi prema drugima, jer čak i jedna, naizgled bezazlena rečenica, može da povredi nekog.

4. Govori ili čuva mnogo tajni. Devojčice vole jedne drugima da govore tajne - to im je u "krvi". Ali, ukoliko vaša ćerka često to radi (a neće da ih podeli sa vama), velike su šanse da se na isti način ponaša i prema svojim vršnjacima.

5. Koristi frazu "samo sam se šalila" nakon što je bila nevaljala. Ako vaše dete voli da govori nepristojne i ponižavajuce stvari drugoj deci, a onda kaže "samo sam se šalila", to je znak da se ona ne ponaša baš lepo. Morate pažljivo da joj objasnite kako to što je rekla ne znači da je automatski sve u redu.

Foto: Profimedia

6. Agresivna je. Neke devojčice agresivnije su od drugih, a ukoliko je vaša ćerka takva, trebalo bi da reagujete. Udaranje, guranje ili vrištanje, neke devojčice koriste kako bi pokazale autoritet nad drugima, i to ne smete tolerisati.

7. Uvek govori o popularnosti. Da li je vaša ćerka opsednuta popularnošću i ima potrebu da je uvek u centru pažnje? Da li ima najbolju drugaricu sa kojom se druži svakodnevno i ogovara druge? Vaš odgovor "da" je crvena lampica za uzbunu!

Povezane vesti

8. Njene drugarice su isto zločeste. Zločeste devojčice druže se sa drugim zločestim devojčicama. Procenite kakve su drugarice vaše ćerke i znaćete kako se ona ponaša kada vi niste u blizini.

9. Ne poštuje autoritet. Ukoliko se vaša ćerka ponaša neprihvatljivo i kad su odrasli prisutni, onda je definitivno "zločesta".

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica