Mladalačka depresija je pojava sa kojom se često, i sve više, susreću deca u procesu sazrevanja. Ona je složen i jako ozbiljan fenomen, te se ne sme ignorisati i zanemariti kao prolazna faza u toku odrastanja.

Iako ne postoji pravi i siguran način da zaštitite dete od ove podmukle bolesti, svakako možete da učinite male korake koji mogu da naprave razliku. Počnite još danas!

Pružite bezuslovnu podršku

Čvrst i zdrav odnos između roditelja i deteta može da bude prevencija za depresiju. Kako biste izgradili ili održali pozitivan odnos sa svojim detetom, evo šta bi trebalo da uradite:

Svakog dana odvojite neko vreme da popričate sa njim

Saznate šta brine vaše dete

Ohrabrite ga da izrazi svoja osećanja 

Prepoznajte dostignuća svog deteta, pohvalite ili nagradite njegove uspehe u školi, muzici, sportu, vezi…

Na ljutnju deteta odgovorite smireno, pre nego da i sami reagujete agresivno

Uključite svoje dete u zajedničke aktivnosti, kao što je priprema hrane

Svejedno da li vaše dete odbija da razgovara, provodite sa njim vreme u istoj prostoriji

Podstaknite dete na druženje i društvene mreže

Ohrabrite dete da više vremena provodi sa svojim prijateljima, kao i da više učestvuje u vanškolskim aktivnostima.

Pozitivna iskustva sa vršnjacima i čvrsta prijateljstva ključ su u prevenciji depresije. Učestvovanje u sportskim i drugim aktivnostima takođe može da bude od koristi.

Pretnje i vikanje na adolescente mogu povećati rizik od pojave depresije ili poremećaja u ponašanju kod ove dece, otkrila je nova studija.

Istovremeno, treba voditi računa o mogućim problemima koji se javljaju na početku zabavljanja. Čak i obična romantična iskustva, kao što je recimo flertovanje, mogu pospešiti simptome depresije.

Kontrolišite upotrebu medija

Budite oprezni kada su u pitanju filmovi i TV serije koje vrlo često idealizuju karaktere i pojedine situacije. Ako se vaše dete upoređuje sa nekim od svojih idola sa TV ekrana, vrlo je moguće da će se javiti osećaj razočarenja i depresije.

Izlaganje negativnim i nasilnim sadržajima takođe može pospešiti osećaj depresije, promovisanjem negativnih i ružnih pogleda na svet.

Sa druge strane, neka istraživanja pokazuju da čitanje knjiga tokom adolescencije može da ima suprotan efekat!