Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 stvari kojima treba naučiti tinejdžere

Pubertet i adolescencija su najosetljiviji periodi odrastanja, zbog čega je uloga roditelja veoma značajna. Pogledajte šta treba reći svim tinejdžerima...

  Izvor: Foto: Profimedia

U komunikaciji s tinejdžerima najvažnije je strpljenje, a pored toga je neophodno objasniti im da ćete ih uvek podržavati, jer je to najpouzdaniji način da vam dete veruje i otvori vam se kad god ima neki problem ili nedoumicu.

Povezane vesti

Postoje određena znanja o životu i individualnosti koje je najbolje čuti od roditelja iz razloga što će ih tako tinejdžer shvatiti ozbiljno. To podrazumeva deset ključnih tema, a dr Melisa Holms, koosnivač edukativnih programa o zdravlju adolescenata Girlology and Guyology, izdvaja sledeće:

1. Stani i ramisli.

Tinejdžeri prilično rizikuju na mnogim poljima i to je sasvim u redu. Sastavni deo odrastanja je probanje novih stvari i rizikovanje. Međutim, deca ovog uzrasta često reaguju impulsivno, što neretko dovodi do nevolja.

Zbog toga je neophodno objasniti tinejdžerima da ponekad moraju da zastanu i razmisle o tome šta će biti njihov naredni korak, objašnjava dr Melisa Holms.

Povezane vesti

"Potrebno je da tinejdžeri shvate kako 'zakočiti'", ističe ona. "Najbolje mesto da se to uvežba su društvene mreže."

Dakle, za početak objasnite svom mališanu da je, pre nego što objavi neku fotografiju ili tekst, potrebno da razmisli o tome kakve to posledice ima - postoji li rizik da će on biti povređen, da će povrediti druge i da li je sve to vredno.

2. Prati svoj instinkt.

Iako je važno poslušati savet roditelja, nastavnika, trenera i prijatelja, sopstveni instinkt je ponekad najbolji saveznik u savladavanju prepreka i pronalaženju izlaska iz neprijatnih i problematičnih situacija.

Zato objasnite svom mališanu da je on sam sebi prilično dobar drugar i da treba da ima samopuzdanje i veruje u ispravnost svojih odluka.

Povezane vesti

3. Kada pomisliš da "svi to rade", proveri činjenice.

Ukoliko malo bolje razmisli, vaš tinejdžer će primetiti da "to" ne rade baš svi, bez obzira na to da li je reč o konzumiranju alkohola, droge, upražnjavanju seksa ili ismevanju nekog vršnjaka.

Čak i kada bi "svi to radili", zbog čega on mora da bude baš svi?

Povezane vesti

4. Odluči kada je vreme za stupanje u seksualne odnose.

Ovo možda zvuči pomalo rizično jer nema mnogo roditelja koji žele da svojim tinejdžerima usade ideju o upražnjavanju seksa, ali donošenje odluke može biti veoma značajno.

"Tinejdžeri nisu najbolji u tome da samostalno donesu odluku", napominje dr Holms i dodaje da odsustvo plana može izazvati ishitrene reakcije i ranije donošenje određenih odluka nego što bi učinili kada bi imali dugoročan plan.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica