Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje dece: Zagonetna temperatura

Kako roditelji treba da odreaguju ukoliko se povišena temparatura iznenada javi kod deteta i isto tako nestane? Pročitajte savete pedijatara.

 Izvor: Foto: Shutterstock

P:Kod mog deteta se iznenada javila povišena temperatura - 39 stepeni, bez ikakvih drugih simptoma. Tuširanjem je spuštena na 38,8 pa na 38,5. Dete je popilo tabletu Panadola pred spavanje. Ujutru je temperatura bila 38, a u toku dana je varirala između 38,5 i 37,5. Dete više ništa nije pilo od lekova, samo je spavalo celog dana. Lepo je jelo. Sutradan je temperatura varirala od 37,5 do 35,7 i dalje bez ikakvih lekova, dok je dete bilo odličnog raspoloženja. Prekosutra je sve bilo u redu, a dete se narednih dana vratilo uobičajenim aktivnostima. Kako je trebalo da postupim?

Povezane vesti

1. Šta je uzrok ove temperature?

To je nemoguće reći bez pregleda deteta! Ova "epizoda" povišene temperature će ostati nejasna, ali možemo pretpostaviti da se radilo o nekoj prolaznoj virusnoj infekciji. Odsustvo jasnih simptoma (gušobolja, glavobolja, mučnina...) govori protiv neke ozbiljne infekcije ili procesa u organizmu koji dovodi do "rasta" telesne temperature. Takođe nije bilo ni tipičnih pratilaca aktuelnih virusa (curenje nosa, povraćanje, proliv...), pa se zaista ne može sa sigurnošću otkriti uzrok.

2. Da li je trebalo odmah ići kod lekara?

Nije! Zaista niste pogrešili što ste sami "obarali" temperaturu! Odsustvo drugih ozbiljnijih problema kod vašeg deteta daju prostora da se ono isprati bez trčanja kod lekara. Čekaonice su pune bolesne dece, pa bi sa velikom verovatnoćom dete "zakačilo" neki drugi virus!

Povezane vesti

Nema. Detetu je dobro, nema nikakvih tegoba, a temperatura se normalizovala. Zašto onda "vaditi" krv ili raditi neke druge analize - šta ćemo dobiti? Ako bi se za par dana ponovio skok temperature, imalo bi smisla uraditi krvnu sliku iz prsta i pregled mokraće.

4. Šta da se radi sledeći put?

Isto što i ovog puta. Borba protiv temperature, povećan unos tečnosti i praćenje deteta. Nema boljeg načina lečenja od ovog: dete se samo izborilo sa problemom, iako ne znamo kojim, ali je bitka očigledno dobijena. Jasno je da je detetov imunitet pobedio, šta god da je bio uzrok ove povišene temperature.

Povezane vesti

5. Dete trenira plivanje, kada može ponovo u bazen, s obzirom na ovu neobičnu pojavu temperature?

Najmanje sedam dana od poslednjeg dana povišene temperature nisu dozvoljeni "jači" napori. To znači - treninzi tek posle sedam dana od ozdravljenja, ali postepeno treba povećavati nivo opterećenja. Zaista nema razloga da se žuri.

Tekst: Dr Tanja Vukomanović, pedijatar; Ass. Dr Goran Vukomanović, pedijatar

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica