Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da dete prevaziđe strah od pasa

Ukoliko i vaš mališan odbija da se igra u parkiću i šeta određenim ulicama zbog svog snažnog straha od pasa, pogledajte jednostavnih osam saveta kako da mu pomognete.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Suzan Stifelman, mama blogerka američkog portala "Hafington Post", i sama ima sličan problem: njena sedmogodišnja ćerkica se izbezumi svaki put kada ugleda psa. Bez obzira na to da li je reč o čivavi ili danskoj dogi, ona se ukoči i vrišti, piše ova mama.

Povezane vesti

Iako je Stifelmanova svojoj ćerkici objašnjavala da kuce laju jer je to njihov način komunikacije, a ne uvek pretnja i opasnost, i da skaču jer žele da se igraju, to nije rešilo njen problem.

Razumljivo, Stiflerova je isprobala više tehnika koje pomažu mališanima koji se plaše pasa, pa savetuje da pokušate da primenite sledećih osam strategija:

Povezane vesti

1. Posetite prodavnicu kućnih ljubimaca.

Mališani se plaše da dodirnu psa jer ne znaju želi li on da im poliže šaku ili da ih napadne - jednostavno, nemaju kontrolu nad situacijom. Zato bi trebalo da deca s ovom fobijom upoznaju kuce tako da se osećaju bezbedno, a prodavnica kućnih kljubimaca je idealno mesto za to jer će ih odvajati rešetke.

2. Pokušajte da razumete detetov strah.

Kada dete reaguje strahom na pojavu psa, ne pogoršavajte situacijom time što ćete vikati i ponašati se nrazumno. Objasnite mu da u potpunosti shvatate zbog čega se oseća uplašeno.

Povezane vesti

3. Objasnite situaciju.

Verbalizovanje očiglednog, iako deluje bespotrebno, može pomoći detetu da se oseti bolje. Recimo, možete reći: "Ta kuca je baš glasna, pa si se unervozila". Na taj način, dete će bolje razumeti događaj, umesto da oseća neobjašnjiv strah.

4. Pružite detetu podršku.

Stifelmanova preporučuje da objasnite detetu da razumete njegov strah i da ćete biti uz njega. Nećete pokušati da mu pomognete tako što ćete reći:  "Tako velika devojčica se plaši psa?", već ćete izbeži sve što bi moglo da posrami ili dodatno iritira vašeg mališana.

Povezane vesti

5. Psi u igri.

Dok se igrate s detetom, možete u igru uvesti i plišanu igračku-psa koji ćete pomoći detetu da se, makar i na taj način, približi ovoj životinji.

6. U samopouzdanju je tajna.

Kada prilazite osobi koja vodi psa, budite samouvereni i opušteni. Umesto da pitate da li pas ujeda i da li je bezbedno pomaziti ga, pitajte neutralno: "Možemo li da upoznamo vašeg psa?".

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica