Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više od polovine13-godišnjih devojčica nezadovoljno je svojim telom!

U digitalnoj eri, kada je sve dostupno i na dohvat ruke, mediji nameću sliku o lažnoj perfekciji, koja, verovali ili ne, veoma utiče na našu, ali pre svega na sliku naše dece o svom fizičkom izgledu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Frapantni podaci proučavanja devojčica od 13 godina pokazuju da je 53 procenta ispitanih tinejdžerki nezadovoljno svojim telom, a taj procenat raste do neverovatnih 78 posto, kod devojčica sa 17 godina. Zabrinjavajuće je i to što, prema istraživanjima, čak 40 procenata devojčica od 9 i 10 godina, iskreno želi da smrša.

Živimo u vremenu kada se nameće trend lepotica mršavica, koji se naravno odražava na mišljenje o našem fizičkom izgledu. Još pogubnije je to što naša deca, u trenutku kada se nalaze u najdelikatnijem razvojnom dobu, usvajaju tu sliku o idealima lepote i fizičkog izgleda. I onda shodno tome, postaju veoma nezadovoljni svojim telom i pokušavaju da smršaju na sve načine. 

VIŠE: Kako izaći na kraj sa tinejdžerom?

Statistike istaživanja su zaprepašćujuće jer pokazuju koliko konkretno televizija ima loš uticaj na kreiranje mišljenja kod dece kada je u pitanju njihov odnos prema fizičkom izgledu.

Još 1996. godine, proučavanje je pokazalo da je količina vremena koje adolescenti provedu gledajući serije, filmove i spotove, povezano sa stepenom nezadovoljstva svojim telom i željom da budu vitki.

Takođe, rezultati jedne studije na ovu temu, su pokazali da čak i desetogodišnji dečaci i devojčice, nakon što odgledaju neki od muzičkih spotova Britni Spiris ili snimak serije Prijatelji, postaju očajni i nezadovoljni svojim telom.

VIŠE: Šta sve brine mame dečaka tinejdžera?

Čak i da su slike koje viđamo po časopisima realne, ne bismo smeli da dozvolimo da utiču na percepciju naše dece. A nisu stvarne, nego su produkt fotošopa. Naša obaveza je da razgovaramo sa svojom decom o tome, kako bi im skrenuli pažnju na sve laži i prevare i objasnili im koliko lepi ustvari jesu!

Nadamo se da će vam ovaj kratak video pomoći u tome...

U digitalnoj eri, kada je sve dostupno i na dohvat ruke, mediji nameću sliku o lažnoj perfekciji, koja, verovali ili ne, veoma utiče na našu, ali pre svega na sliku naše dece o svom fizičkom izgledu.
Izvor: YouTube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica