Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Devojčice zrelije od dečaka, potvrdili naučnici

Na pitanje zašto ženska deca deluju zrelije od svojih vršnjaka muškog pola, naučnici su konačno dali odgovor...

 Izvor: Foto: Shutterstock


Stručnjaci sa Univerziteta Njukasl u Engleskoj su, uz pomoć skenera, istraživali mozak kod 121 zdrave osobe uzrasta od četiri do 40 godina (starosna grupa u kojoj dolazi do krupnijih promena u mozgu) i došli do veoma zanimljivih otkrića.


Pre svega, otkrili su da se sa godinama funkcije mozga poboljšavaju zahvaljujući gubitku nepotrebnih konekcija među ćelijama.


"Stare informacije su suvišne, međutim spajanjem novih informacija koje dolaze pomoći će nam i te kako da shvatimo svet koji nas okružuje", rekao Markus Kajser, vođa ovog  istraživanja.


Istraživanje koje je objavljeno u decembru 2013. u magazinu "Cerabralni korteks", je otkrilo još jednu zamimljivu činjenicu a to je da se pomenute promene u mozgu pre dešavaju kod ženske dece, što dovodi i do ranije zrelosti.


"Gubitkom nekih nebitnih veza tokom razvoja, usmeravate se na bitnije stvari. Kod devojčica se to brže dešava, pa pre shvataju neke važne stvari", izjavio je Sol Lim, još jedan stručnjak sa ovog univerziteta.


"Na primer, izgubili ste se i umesto što ćete pitati za pomoć slučajne prolaznike, bolje je da se usmerite na osobe koje žive u tom kraju. Na sličan način funkcioniše i mozak u toku razvoja", pokušao je da objasni ovaj naučnik na vrlo jednostavnom primeru.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica