Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kofein usporava razvoj mozga tinejdžera

Naučnici upozoravaju da pića koja sadrže kofein utiču negativno na razvoj mozga.

  Izvor: Foto: Thinkstock

Kako je vreme tinejdžerskih godina i adolescencije kritično vreme za razvoj ovog organa, problemi u napredovanju mozga mogu dovesti čak do šizofrenije, anksioznosti i poremećaja ličnosti.

Istraživači su, tokom studije, sprovodili eksperimente na pacovima, ali kako je konzumiranje gaziranih i energetskih pića svojstveno pre svega tinejdžerima, naučnici upozoravaju da 300 i 400 miligrama kofeina može napraviti veliku razliku u zdravstvenoj slici.

Švajcarski tim istraživača usredredio se na razvoj mozga tokom tinejdžerskih godina. Pripremajući se za odraslo doba, sinapse koje nisu neophodne nestaju. Za ovakav proces neophodan je kvalitetan san.

"Ovaj proces odvija se tokom dubokom sna", istakao je profesor Univerizeta Dečje bolnice u Cirihu Reto Huber.

"Najvažnije sinapse se šire, dok se one manje bitne smanjuju. To čini čitavu mrežu ovih veza moćnijom i efikasnijom", dodao je.

Budući da se unos kofeina kod tinejdžera i adolescenata znatno povećao u poslednjih trideset godina – čak 70 odsto - neophodno je obratiti pažnju na ovaj problem, naročito zato što je količina kofeina koju mladi konzumiraju posredstvom kafe i gaziranih pića u porastu.

Portparol tima naučnika koji je sproveo ovo istraživanje podsetio je da mozak, za vreme puberteta, prolazi kroz osetljivu fazu sazrevanja tokom koje se mogu pojaviti prvi znaci duševnih bolesti.

„Naravno da se mozak pacova razlikuje od mozga ljudskih bića, ali rezultati istraživanja su nas zabrinuli jer postoje sličnosti u razvoju ovog organa kod obe vrste. Neohodno je zapitati se da li je kofein zaista bezopasan i ne bi li bilo bolje uzdržati se od energetskih pića,“ zaključio je.

Prevela i priredila: Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica