Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psovke privlače decu

Šta da radite kada vaš petogodišnjak stalno ponavlja ružne reči? Kako da mu "zabranite“ psovanje?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Roditelji se često pitaju kako da postupe kada njihovo dete čuje psovke i počne da ih svakodnevno ponavlja. Da li pomažu batine ili ćuškanje po ustima? Na to pitanje odgovara naša saradnica, psiholog Jelena Holcer.


U sprečavanju psovanja - batine, pa ni ćuškanje po ustima, nemaju nikakav efekat. Zapravo, ne postoji takvo ponašanje ili postupak deteta koji biste vi mogli opravdano da kaznite na ovakav način. Ne radi se samo o tome da se ovakve roditeljske metode nazivaju nasiljem, već o tome što one u dugoročnom roku nemaju rezultate. Vi možete postići da se dete posle ovakve kazne smiri, ućuti, da do daljnjeg ne psuje. Ali, ono ni sa čim nije zaslužilo ovu kaznu. Ono samo ponavlja ono što je čulo od nekog drugog. Ukoliko ga kaznite zbog toga, rizikujete da ga sutra kaznite kada se vrati iz vrtića sa nekim novim nepoželjnim izrazima, ili možda kada neku ružnu reč čuje od vas, ili nekog drugog. Jasno, ne možete kažnjavati ni druge osobe iz detetovog okruženja.

Psovke ne zaslužuju kaznu

Psovke, ružne reči, poštapalice, žargon... sastavni su deo komunikacije. Nemojte ih braniti detetu, jer ga time onesposobljavate da se snalazi u spoljnjem svetu. Pa šta ako ponekad opsuje? Podrazumeva se da to ne treba da bude pravilo, niti podsticano od strane njegove okoline (posebno se dečacima toleriše takav rečnik i komentariše kao simpatičan ili mangupski, čime se direktno neguje takvo izražavanje i dalje). Osnovni razlog zašto ne treba da kažnjavate psovanje na grub način jeste jer će detetu tako, po principu "zabranjenog voća", upravo ove reči postati najslađe i najdraže.

Ignorisanje je najbolji lek

Najbrži način da dete prevaziđe ovu fazu jeste da mu dopustite da ih izgovara bez straha od vaše kazne. Umesto kazne, pokušajte da ovakav rečnik ignorišete. Većina dece predškolskog uzrasta (upravo u ovom uzrastu je ponavljanje psovki ili ružnih reči izazov) pokušava da isprovocira reakciju svojih roditelja. Istovremeno, misle da će biti još veći i u vašim (kao što su u sopstvenim) očima, ukoliko koriste rečnik odraslih.

Budite dobar primer

Međutim, ukoliko po vašem mišljenju dete preteruje, postoji nekoliko mogućih oblika zaustavljanja. Najpre mu jasno i nedvosmisleno recite da ne želite to da slušate. Dalje, budite sigurni da ste dobar primer, to jest da od vas ili vaše najbliže okoline ne može da čuje tako nešto. Objasnite mu da, kada je u društvu sa vama, mora da koristi odgovarajuće reči, baš kao što ih koristite i vi. To je slično kao što postoje pravila ponašanja u kući, i pravila ponašanja u vrtiću, ili pravila kod bake...

Soba za psovanje

Ako vaš razgovor i dalje ne bude imao efekta, primerena kazna je da odredite mesto gde se ove reči mogu izgovarati, i kada dete počne da ih primenjuje, jednostavno ga pošaljite u tu prostoriju. Pre nego što to učinite, takođe upozorite dete šta će se dogoditi. Recite mu: "Zaista ne želim više da slušam reči koje ti upotrebljavaš. One su ružne, nepristojne, i nimalo mi se ne dopadaju. Od sada, svaki put kada želiš da ih koristiš, idi u... (svoju sobu, kupatilo...) i tamo ih izgovaraj, kada si sam. Ali, kada se vratiš ovamo, u društvo, u svoju porodicu, očekujem da ćeš razgovarati uobičajeno, bez psovanja i ružnih izraza".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica