Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spuštanje na detetov nivo

Saznajte zbog čega je "spuštanje na detetov nivo" zabranjeno u roditeljstvu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U samom izrazu, kao i u činu "spuštanja" na dečji nivo (mada važi i za bilo čiji drugi nivo) - ima nečeg ponižavajućeg, nipodoštavajućeg. Uostalom, razmislite kako biste se vi osećali kada bi se neka vama bliska osoba u poznim godinama ophodila prema vama na način kojim otvoreno pokazuje da niste ravnopravni i da ne možete da je razumete na njenom nivou, već isključivo - ako se ona spusti na vaš nivo. Nema sumnje da biste se, sa pravom, osetili uvređeno. Potpuno je nevažno što ta druga osoba ima, na primer, najbolje namere, ili neke druge razloge za svoje ponašanje... Slično je i sa vašom decom. Ona, najčešće, ne umeju verbalno da izraze ono što

Nejasno je zašto odrasli misle da je dečji nivo nešto neozbiljno, smešno, glupavo. Deca to nikada nisu

im smeta. Ali, vaš stav, svejedno, ostaje nipodoštavajući.

Nejasno je zašto odrasli misle da je dečji nivo nešto neozbiljno, smešno, glupavo. Deca to nikada nisu. Ona su samo na početku procesa u kome odrasli već imaju određeno iskustvo. Dečji nivo u svakom uzrastu traži da poznajete njihova interesovanja, trenutne karakteristike određene razvojne faze, da osluškujete i pratite njihovo odrastanje. Osim toga, ne postoji jedan određen nivo koji važi za dete, jer se ono nalazi u stalnom procesu promene. Verovati da je jedan nivo dečji, a da drugi nivo važi za odrasle - znači imati stav da svoje dete ne prihvatate kao osobu, kao ličnost sa svim njenim osobenostima. Zašto je to tako?


Dete je sposobnije nego što mislite

Sa jedne strane, roditelji zaboravljaju da je dete zrelije, sposobnije, snažnije nego što ga oni vide. Sa druge, veruju da im - to što uvek imaju najbolje namere, daje određeno opravdanje da se ponašaju upravo onako kako u tom trenutku misle da treba. Zato, svaki put kada dete postavi neko "škakljivo" pitanje, roditelj pomisli da treba da se "spusti" na njegov nivo. Međutim, opravdano je govoriti detetu na način koji će ono da razume. To znači da u razgovoru treba koristiti što veći broj različitih reči (kako bi dete povećavalo svoj vokabular), ali mu najvećim delom treba govoriti tako da može da nas razume. Naročito kada postavlja pitanja koja ga "lično" zanimaju, neophodno je da odgovori odraslih budu jednostavni, primereni detetovom uzrastu. Bez obzira što roditelji upravo način govora koji je primeren detetu često poistovećuju sa spuštanjem na njegov nivo, to nikako ne može da bude isto.

Detetu ne prija tepanje baš uvek
Takođe, kada se neka mama obraća sa preteranom dozom tepanja i "bebećeg" govora svom već velikom sinu ili ćerki - na pitanje zašto to čini, ona odgovara da samo želi da se «spusti na njegov nivo». To nije istina. Nivo njenog deteta nije takav da mu u školskom dobu odgovara i prija da mama i dalje insistira na bebećem tepanju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica